
Det finns en tydlig koppling mellan en dålig arbetsmiljö och hjärtsjukdom, stroke samt högt blodtryck. Det visar SBU i sin nya rapport där myndigheten har gått igenom de senaste 30 årens forskning om sambandet mellan arbetsmiljön och hjärt-kärlsjukdom. Man har bland annat undersökt organisatoriska och psykosociala faktorer, fysisk ansträngning, buller, strålning och vibrationer.
Vilka arbetsmiljöfaktorer som har betydelse skiljer sig delvis åt mellan de olika sjukdomarna. Hjärtsjukdom kopplas till exempel samman med upplevelsen av små möjligheter att påverka sin arbetssituation i kombination med alltför höga krav. Lågt stöd i arbetet och buller har också betydelse.
För stroke finns bland annat ett samband mellan upplevelsen av låg kontroll över sitt arbete, skiftarbete och exponering av joniserande strålning.
Kvinnor och män som utsätts för samma typ av exponering i arbetet utvecklar lika stor relativ ökning av hjärt-kärlsjukdom. Däremot är risken för män att drabbas eller avlida av akut hjärtinfarkt eller stroke dubbelt så hög som för kvinnor under ett arbetsliv.
Hjärt-kärlsjukdom
Hjärt-kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Mer än vart tredje dödsfall har hjärt-kärlsjukdom som underliggande orsak. Varje år drabbas ungefär 30 000 personer av hjärtinfarkt och cirka 25 000 personer av stroke. Uppskattningsvis har en tredjedel av Europas vuxna befolkning högt blodtryck.