Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Bra kollegor viktigare än hög lön

Trevliga kollegor och en bra chef är viktigare än hög lön för att vi ska trivas på jobbet. Det visar en färsk undersökning från Manpower.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 21 maj 2019, kl 11:04
Pressmaster/Colourbox
Kollegorna är viktigare än lönen. Pressmaster/Colourbox

Endast sju procent av svenskarna betraktar sitt nuvarande jobb som sin drömarbetsplats. Men eftersom 40 procent tycker att de nästan har hittat drömjobbet betyder det att knappt hälften antingen jobbar på eller nästan har hittat sina drömmars arbetsplats.

Drömarbetsplatsen kännetecknas av trevliga kollegor, en bra chef och meningsfulla arbetsuppgifter. Åtta av tio tycker att det är viktigt med bra kollegor och sju av tio värdesätter en bra chef. Kännetecknande för favoritchefen är att hen är lyhörd och tydlig.

Mindre viktigt för en drömarbetsplats är hög lön – sex av tio tycker att det är betydelsefullt. Möjligheten att påverka arbetets innehåll är centralt för 56 procent av dem som medverkade i undersökningen, medan närhet till arbetsplatsen endast är viktigt för tre av tio respondenter.

2 307 personer deltog i undersökningen, som genomfördes i januari av undersökningsföretaget Inizio på uppdrag av Manpower.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]