Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

7 lysande appar på jobbet

Bättre fokus, sömn och koll önskar vi väl oss alla. Och hjälpen finns. De här apparna har två bra saker gemensamt: De finns för både Android och IOS – och de är gratis!
Joachim Stokstad Publicerad
Colourbox.com
Colourbox.com


Hitta rätt

Waze är en navigeringsapp som även håller koll på proppar i trafiken, genom att den samlar in data från alla användare i realtid och känner av när det går långsamt i trafiken. Och genom att användare rapporterar olyckor, faror, poliskontroller och annat. Du får också veta ankomsttid för de olika ruttalternativen.


Koncentrera dig
Pomodorotekniken är en enkel men effektiv metod för att kunna fokusera bättre. Metoden går ut på att man koncentrerar sig hårt i till exempel 25 minuter och tar sedan fem minuters paus innan man kör vidare i 25 minuter. I appen Be Focused – Focus Timer, väljer du själv intervall. Tanken är att jobba med en sak i taget och låta hjärnan återhämta sig ofta.


Sortera e-posten

Timyo Email hjälper dig att hantera mejlskörden. Du kan arkivera emottagna mejl efter vilken dag de ska besvaras. Du kan också skicka e-post med en notering om när du senast behöver ett svar. Timyo är lätt att använda, men det krävs att du aktivt flaggar de mottagna mejl med svarsdatum.


Bli superstrukturerad

Google Keep är för dig som gillar att skapa listor. Appen har en mängd organiserande funktioner, som påminnelser, etiketter och handskriftsmöjligheter. Och listorna kan delas i alla upptänkliga kanaler.


Koll på kontakterna

Än är visitkortet är inte utdött. Och möter du många nya personer i tjänsten kan appen Camcard vara en smart digital arkivlösning. Du kan skanna visitkort som sparas i molnet och dela de elektroniska korten med andra. Det går också att göra minnesnoteringar till varje kontakt.


Skanna & memorera

Med Microsofts Office Lens kan du skanna dokument mycket snabbare än med en fysisk skanner. Du kan spara exempelvis plåta av texter, whiteboardtavlor och anteckningar i valfritt format och skicka dem med e-post. Appen tar även bort skuggor och rätar ut vinklar om du håller mobillinsen lite snett.


Varva ner

Gratisversionen av Headspace innehåller bland annat en tiodagars nybörjarkurs med korta meditationspass som kan göras framför skrivbordet. Och med gurun Andys väna stämma kan man lätt varva ner och uppnå mindfulness. För den som är riktigt stressad gäller det bara att inte se passen som ytterligare en börda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

8 tips - så jobbar du hjärnsmart vid skärmen

Blir du helt slut av jobbet vid datorn? Hjärnforskaren tipsar om hur du jobbar skärmsmart så att hjärnan håller över tid.
Elisabeth Brising Publicerad 17 mars 2025, kl 06:01
En man med huvudvärk på sin arbetsplats.
Blir du helt seg i kolan och får lätt huvudvärk av arbetet vid datorn. Jobba mer skärmsmart med de här tipsen från en hjärnforskare. Foto: Shutterstock
Sissela Nutley
Sissela Nutley, hjärnforskare. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Blir det långa dagar vid skrivbordet? Det är inte alltid lång skärmtid ger bättre resultat. Vår kognition kräver både variation och vila under arbetsdagen. Sissela Nutley, hjärnforskare vid Karolinska institutet, tipsar om hur du jobbar hjärnsmart. 

1. Fokustid på förmiddagen 

Din bästa tid för kognitivt komplicerade jobbuppgifter är på förmiddagen då vi har ett kortisolpåslag som hjälper hjärnans koncentration. 

2. Möten och rutinjobb efter lunch

På eftermiddagen passar det bäst att ha möten, mejlkorgstid och jobba med rutinuppgifter som inte kräver samma starka fokus. Planera för mindre skärmtid på eftermiddagen. 

3. Håll möten 45 minuter eller mindre

Sätt in standardläget för ett möte på 45 minuter eller bara 25 och ta sedan en rörelsepaus innan ni fortsätter. Avsätt inte en timme av bara farten. 

4. Många kortpauser

Var tjugonde minut ska du lyfta blicken minst 20 sekunder från skärmen för ögonens skull. Koncentrationsförmågan är bara på topp i högst 25 minuter i taget för något lite tråkigt. Res dig en gång i halvtimmen, titta ut och gör några tåhävningar. 

5. Gå inte från en skärm till en annan

Ta inte en paus från jobbet genom att kolla i din privata telefon, i alla fall inte jämt. För att det ska vara en bra paus för hjärnan ska aktiviteten vara en motsats till det du gjorde nyss. Som rörelse, vila eller social gemenskap.

6. Undvik boka möten på varandra

Lägg alltid in paus mellan möten. Under pandemin såg hjärnforskare att digitala möten utan paus emellan ökade stressen, vilket syntes i hjärnaktivitet och lägre engagemang. Men med bara tio minuters mindfulness-paus mellan mötena neutraliserades stressen. 

7. Ta kontroll över notiserna - och dig själv

Stäng av program och notiser du inte behöver när du ska koncentrera dig på en uppgift. Planera in när du ska använda vilka program. Våga stänga av och vara otillgänglig periodvis. 

8. Har du problem – snacka med chefen eller facket

Prata om hur det digitala arbetssättet och systemen påverkar arbetet och din hälsa. Fyll på med kunskap om hur arbetsplatsen kan förebygga hjärnstress och sjukskrivningar.