Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Volvo IT får ny ägare

Efter en slutstrid mellan amerikanska IBM och indiska HCL Technologies stod det under tisdagsmorgonen klart att det blir den senare som tar över Volvo IT. Unionenklubben i Skövde säger att det alltid finns farhågor i sådana här lägen och från medlemmarna hörs både bu och bä om den nya ägaren.
Linnea Andersson Publicerad
JONAS EKSTRÖMER / TT
Volvo AB säljer hela sina IT-verksamhet till indiska HCL Technologies. JONAS EKSTRÖMER / TT

Erik Boij, ordförande i Unionenklubben på Volvo IT i Skövde, säger att de har fått en hel del information om HCL. Dels genom att facket fått hjälp av en arbetstagarkonsult, dels genom att facket har fått träffa slutkandidaterna och intervjuat dem ur ett fackligt perspektiv; vad de har för policys, företagskultur, avtal och varför de vill ta affären.

– Sedan kan man alltid tycka att man vill ha mer information. Men det kändes positivt att träffa dem, de kändes hungriga, säger Erik Boij.

Han säger att reaktionerna från medlemmarna är både positiva och negativa. En stor del av det som outsourcas är den verksamhet som Volvo IT sköter internt åt Volvo AB, ett beslut som många anställda har svårt att förstå.

Volvo meddelade i våras att man avsåg sälja IT-verksamheten och affären är en del i koncernens effektiviseringsprogram med syfte att sänka de strukturella kostnaderna med 10 miljarder kronor. Att försäljningen görs för att effektivisera väcker farhågor hos Unionenklubben, även om man i dag inte vet hur framtiden ser ut.

– Det finns alltid farhågor ur ett medarbetarperspektiv i sådana här lägen. Om vi kommer få med oss våra förmåner och villkor som finns i dag, där en del är avtalade och en del är enskilda villkor. Och om vi kommer ha kvar sina arbeten på sikt.

Enligt TT berörs cirka 2 600 personer över hela världen av ägarbytet som ska vara klart våren 2016.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.