Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Sverige söker IT-kompetens i Finland

Samtidigt som det råder brist på personal i den svenska IT-branschen går många med rätt kompetens arbetslösa i Finland. Därför väntas svenska arbetsgivare under kommande år bege sig österut för att rekrytera finländska medarbetare.
Linnea Andersson Publicerad
Roni Rekomaa / Lehtikuva via AP
Finlands telekomjätte Nokia har under de senaste åren vid flera tillfällen sagt upp ett stort antal medarbetare. Roni Rekomaa / Lehtikuva via AP

År 2020 beräknas svensk arbetsmarknad sakna uppemot 60 000 personer med IT-kompetens. Det rapporterar Ekot och hänvisar till siffror från tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega.

Redan i dag saknar Sverige en stor mängd IT-personal, främst inom programmering och mjukvaruutveckling. I Finland väntas å andra sidan nära 14 000 IT-ingenjörer och IT-medarbetare bli arbetslösa inom kort, som ett led i att både Nokia och Microsoft sagt upp tusentals anställda.

Arbetsförmedlingen i Sverige har därför stora förhoppningar om att svenska arbetsgivare ska hitta arbetskraft i Finland och har inlett ett samarbete med den finländska arbetsförmedlingen för att matcha de arbetssökande med svenska företag.

Finlands arbetsförmedling drar under januari igång med en storskalig rekryteringsprocess och kommer bland annat att anordna rekryteringsträffar där svenska Arbetsförmedlingen och svenska arbetsgivare får delta. Dessutom kommer man att publicera lediga tjänster som finns i Sverige hos arbetsförmedlingen i Finland.

Men Sverige är inte det enda land i Europa där den finländska IT-kompetensen är eftertraktad. Mats Nilsson, på Arbetsförmedlingen i Stockholm, hoppas dock att Sverige som grannland har flera konkurrensfördelar framför andra europeiska länder.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.