
Den sociala obalansen i Europa ökar, konstaterar den tyska Bertelsmannstiftelsen, som jämfört EU:s 28 medlemsstater med hjälp av 35 olika kriterier. Klyftorna mellan unga och gamla ökar och 28 procent av alla barn och unga i EU hotas av fattigdom eller social utslagning enligt rapporten.
Bara fyra länder går emot strömmen med minskade gap mellan fattiga och rika. Sverige är inte ett av dem.
Men Sverige är ändå det land som toppar stiftelsens rättviseindex. Finland och Danmark följer hack i häl och Grekland ligger sämst till vad gäller social rättvisa. Mycket av de ökade sociala orättvisorna kan skyllas på den ekonomiska krisen, men inte allt.
Irland och Sverige som har liknande BNP per capita, skiljer sig bastant vad gäller rättvisa där Irland kommer först på 18:e plats. Länder som Tjeckien, Slovenien och Estonia hamnar trots sina skruttiga ekonomier ändå relativt högt upp på rankinglistan.
När det gäller tillståndet på arbetsmarknaden förlorar Sverige sin topplacering. Den sociala rättvisan på arbetsmarknaden är större i Österrike, Danmark, Tyskland och Finland och när det gäller ungdomars tillgång till arbete hamnar Sverige först på 14:e plats. Sverige är dock bäst på att sysselsätta folk i åldrarna 55-64 år.