Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Svenskarna förväntas jobba längst i EU

Tiden i arbetslivet blir allt längre för EU:s medborgare. Allra längst förväntas dock det yrkesverksamma livet bli i Sverige, där vi beräknas jobba drygt tio år mer än i Italien.
Linnea Andersson Publicerad
Colourbox
Trots att vi har en relativt sen debut på arbetsmarknaden i Sverige förväntas vi ha längst livsarbetstid i EU. Colourbox

På tio år har den förväntade livsarbetstiden bland EU-medborgarna ökat med knappt två år. Från 33,5 år 2005 till 35,4 år i fjol. Det skriver tidningen Publikt och hänvisar till statistik från Eurostat. Med livsarbetstid menas hur lång tid en person sammanlagt finns tillgänglig på arbetsmarknaden.

Att livsarbetstiden ökat beror bland annat på en snabb ökning hos kvinnor, även om mäns förväntade arbetsliv också blivit längre.

Sverige toppar Eurostats statistik med 41,2 års förväntat arbetsliv, följt av Nederländerna och Danmark. Minst tid på arbetsmarknaden beräknas italienarna ha med sina 30,7 år.

Island och Schweiz, som visserligen inte tillhör EU, slår dock Sverige med sina 46,6 respektive 42,5 år.

Topp 5 förväntad tid i arbetslivet i EU

  • Sverige 41,2 år
  • Nederländerna 39,9 år
  • Danmark 39,2 år
  • Storbritannien 38,6 år
  • Tyskland 38 år

Eurostat

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.