Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

S vill avskaffa allmän visstid

Socialdemokraterna vill ta bort allmän visstid som anställningsform och presenterade vid en presskonferens på onsdagen det förslaget och 39 andra vallöften som partiet tänker sig ska leda till en tryggare arbetsmarknad.

Johanna Rovira Publicerad
Johanna Rovira
Statsminister Stefan Löfven, Susanna Gideonsson, ordförande för Handels och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Johanna Rovira

Svensk ekonomi är urstarkt och framgångarna ska komma alla till del. Om man arbetar hårt ska man också vara trygg i sitt arbete, sade statsminister Stefan Löfven när han presenterade en handlingsplan i tio punkter för en trygg arbetsmarknad tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och ordförande för Handelsanställdas förbund, Susanna Gideonsson.

Om socialdemokraterna vinner valet kommer bland annat anställningsformen allmän visstid, som infördes 2007 och innebär att man kan vara anställd i två år utan att bli tillsvidareanställd, avskaffas helt, lovade Ylva Johansson.

– Vi ser ett jättestort problem med att arbetsgivare slentrianmässigt använder sig av allmän visstid trots en stark arbetsmarknad. Självklart ska man få visstidsanställa, men det ska alltid finnas sakliga skäl det, sade hon.

Svenskt Näringsliv var snabbt på bollen och deklarerar på sin hemsida att drygt 60 procent av medlemsföretagen anser att om allmän visstidsanställning avskaffas leder det till färre jobb och sämre service. Detta kommer framför allt att drabba unga och utrikes födda, skriver arbetsgivarna.

Men Susanna Gideonsson avfärdar kritiken:
– Vi lever i tron att vi har ganska smarta arbetsgivare och att de varken kommer att anställa fler eller färre. Men som arbetstagare ska du ha rätt att veta veta var och när du ska jobba så att du kan planera ditt liv. Konsekvenserna för drygt 600 000 visstidsanställda är stress, dålig ekonomi och usel pension. Det är ett slöseri med människor och arbetskraft när vi har så många som vill jobba men inte tillåts göra det.

Bättre system för omställning fanns också med på listan över vallöften.

- Sverige har svart bälte för den som förlorar sitt jobb. Nu behövs något motsvarande för att människor ska kunna gå vidare utan att först bli arbetslösa, sade Ylva Johansson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.