Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Pfizer ger upp – facken lättade

Läkemedelsjätten Pfizer har gett upp försöken att köpa konkurrenten Astra Zeneca. Beskedet är en lättnad för personalen.
– Det känns som en liten seger, men man vågar inte riktigt jubla, säger Eva Cederwall Finn, ordförande för Unionenklubben i Södertälje.
Ola Rennstam Publicerad
Björn Larsson Ask/TT
Astra Zeneca i Södertälje. Björn Larsson Ask/TT

Vid 18-tiden på måndagen löpte tidsfristen ut för Pfizer att lägga ett nytt bud på Astra Zeneca. Astras styrelse hade tidigare i veckan tydligt tackat nej till uppvaktningen från den amerikanska konkurrenten och budet på 768 miljarder kronor. Att tidsfristen löpt ut innebär att de båda läkemedelsjättarna nu måste vänta flera månader med att ta upp diskussionerna, enligt brittiska regler. Och Pfizer får återkomma med ett nytt bud först om ett halvår.

Oron har varit stor över vad ett samgående mellan de båda bolagen skulle innebära för läkemedelsforskningen, skatteintäkterna och inte minst jobben. Vid Astra Zenecas anläggningar i Södertälje pustar personalen ut i dag.

– Stämningen är lättsam och glad, samtidigt finns det en skugga för man vet inte riktigt vad som kan hända framöver, vi vet att det kan komma tillbaka. Beskedet känns som en liten seger för vi har verkligen försökt visa att vi är så duktiga att vi klarar att vara ett eget företag, säger Eva Cederwall Finn, ordförande för Unionenklubben i Södertälje.
 
Pfizers uppköpsplaner har lett till att läkemedelsforskningens betydelse har uppmärksammats av media och makthavare på ett annat sätt än tidigare. Facket hoppas att det kan mynna ut i något positivt för branschen och bolaget.

– Vi tyckte från första stund att det var väldigt tyst från regeringen, men det har blivit riktigt bra och vi har verkligen blivit involverade. Jag har fått träffa politiker och det har startats en särskild branschgrupp inom Unionen – vi har visat att vi tillsammans vill samma sak. Nu ligger vårt fokus på att komma ut med de produkter vi har på gång, säger Eva Cederwall Finn.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.