
Vid 18-tiden på måndagen löpte tidsfristen ut för Pfizer att lägga ett nytt bud på Astra Zeneca. Astras styrelse hade tidigare i veckan tydligt tackat nej till uppvaktningen från den amerikanska konkurrenten och budet på 768 miljarder kronor. Att tidsfristen löpt ut innebär att de båda läkemedelsjättarna nu måste vänta flera månader med att ta upp diskussionerna, enligt brittiska regler. Och Pfizer får återkomma med ett nytt bud först om ett halvår.
Oron har varit stor över vad ett samgående mellan de båda bolagen skulle innebära för läkemedelsforskningen, skatteintäkterna och inte minst jobben. Vid Astra Zenecas anläggningar i Södertälje pustar personalen ut i dag.
– Stämningen är lättsam och glad, samtidigt finns det en skugga för man vet inte riktigt vad som kan hända framöver, vi vet att det kan komma tillbaka. Beskedet känns som en liten seger för vi har verkligen försökt visa att vi är så duktiga att vi klarar att vara ett eget företag, säger Eva Cederwall Finn, ordförande för Unionenklubben i Södertälje.
Pfizers uppköpsplaner har lett till att läkemedelsforskningens betydelse har uppmärksammats av media och makthavare på ett annat sätt än tidigare. Facket hoppas att det kan mynna ut i något positivt för branschen och bolaget.
– Vi tyckte från första stund att det var väldigt tyst från regeringen, men det har blivit riktigt bra och vi har verkligen blivit involverade. Jag har fått träffa politiker och det har startats en särskild branschgrupp inom Unionen – vi har visat att vi tillsammans vill samma sak. Nu ligger vårt fokus på att komma ut med de produkter vi har på gång, säger Eva Cederwall Finn.