
Nyanlända och långtidsarbetslösa ska kunna anställas i en så kallad etableringsanställning - en visstidsanställning i upp till två år enligt den överenskomna modellen. Efter två år är det tänkt att den anställde automatisk ska bli tillsvidareanställd. Tanken är att det ska vara så enkelt för arbetsgivaren att anställningarna blir av. Det rapporterar Sveriges Radio.
Lönen på 8 000 kronor i månaden ska kompletteras med ett statligt bidrag som går direkt till den anställde. Parterna har enats om att den totala inkomsten, som man räknar med ska vara skattebefriad, ska motsvara en lägstalön efter skatt.
Överenskommelsen med etableringsanställningar ska gälla tillfälligt i fem år och riktar sig till nyanlända som fått uppehållstillstånd de senaste 36 månaderna men även till långtidsarbetslösa, beroende på hur gamla de är och hur länge de varit utan jobb. Utbildning ska också ingå i paketet.
Nu ska förslaget förankras bland LO-facken och sedan kommer parterna förhandla med staten om bidragsdelen och utbildningsbiten. Enligt Sveriges Radio har flera LO-förbund farhågor att modellen kan tränga undan anställningar som kunde ha skett utan bidragen och att andras löner kan påverkas negativt.
Enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, kan det föreligga en sådan risk:
– Allting man gör har risker, men att inte göra någonting är betydligt mer riskfyllt. Då får vi en stor grupp människor som står helt utanför samhället, säger Niklas Hjert, till Sveriges Radio.