Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Parterna överens: Lön på 8 000 till nyanlända

Unionen har tillsammans med IF Metall och Teknikföretagen tagit fram ett förslag på principöverenskommelse som ska underlätta för långtidsarbetslösa och nyanlända att ta sig in på arbetsmarknaden. Modellen innebär bland annat en lön på 8 000 kronor och att arbetsgivarna slipper arbetsgivaravgifter.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox.com
Colourbox.com

Nyanlända och långtidsarbetslösa ska kunna anställas i en så kallad etableringsanställning - en visstidsanställning i upp till två år enligt den överenskomna modellen. Efter två år är det tänkt att den anställde automatisk ska bli tillsvidareanställd. Tanken är att det ska vara så enkelt för arbetsgivaren att anställningarna blir av. Det rapporterar Sveriges Radio.

Lönen på 8 000 kronor i månaden ska kompletteras med ett statligt bidrag som går direkt till den anställde. Parterna har enats om att den totala inkomsten, som man räknar med ska vara skattebefriad, ska motsvara en lägstalön efter skatt.

Överenskommelsen med etableringsanställningar ska gälla tillfälligt i fem år och riktar sig till nyanlända som fått uppehållstillstånd de senaste 36 månaderna men även till långtidsarbetslösa, beroende på hur gamla de är och hur länge de varit utan jobb. Utbildning ska också ingå i paketet.

Nu ska förslaget förankras bland LO-facken och sedan kommer parterna förhandla med staten om bidragsdelen och utbildningsbiten. Enligt Sveriges Radio har flera LO-förbund farhågor att modellen kan tränga undan anställningar som kunde ha skett utan bidragen och att andras löner kan påverkas negativt.

Enligt Niklas Hjert, förhandlingschef på Unionen, kan det föreligga en sådan risk:

– Allting man gör har risker, men att inte göra någonting är betydligt mer riskfyllt. Då får vi en stor grupp människor som står helt utanför samhället, säger Niklas Hjert, till Sveriges Radio.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.