Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Nu avgörs Nevs framtid

På lördag går tiden för rekonstruktionen av den krisdrabbade Saabtillverkaren Nevs ut. Just nu hålls ett borgenärskommittémöte där bolagets begäran om en förlängd rekonstruktion på tre månader sannolikt diskuteras. Ronnie Hermansson, Unionens klubbordförande var lugn inför mötet.
Anita Täpp Publicerad
Adam Ihse/TT
Nevs rekonstruktör Lars-Eric Gustafsson vid rekonstruktionsförhandlingar i Vänersborgs tingsrätt, i oktober. Adam Ihse/TT

– Med den information jag hittills fått så känner jag mig trygg med att vi kommer att ro det hela i land, sa han tidigare i dag.

Fabriken i Trollhättan har stått stilla sedan i maj på grund av penningbrist. När bolaget fick tillstånd för den pågående rekonstruktionen hade man en skuld på runt en halv miljard kronor till sina leverantörer.

Nu vill Nevs ha en förlängning av rekonstruktionen. Anledningen har uppgetts vara att man behöver få till en ackordsuppgörelse med de företag som man är skyldig pengar så att skulderna skrivs ned med runt 50 procent, vilket tar tid.

Nu på eftermiddagen träffas borgenärskommittén, enligt uppgift för att diskutera frågan om en förlängning av rekonstruktionen. I kommittén sitter förutom representanter för några av de större fordringsägarna och skatteverket också två fackliga förreträdare, däribland Unionenklubbens ordförande Ronnie Hermansson.

När Kollega talade med honom tidigare i dag ville han inte bekräfta om frågan om en förlängd rekonstruktion skulle komma upp på bordet.

– Vi har ju skrivit på papper om att vi har tystnadsplikt men det jag kan säga är att vi hittills haft väldigt bra möten där vi sett att vi gör framsteg hela tiden. Men vi vi har ju bara en rådgivande roll och är ett bollplank till rekonstruktören som sedan är den som beslutar om han ska begära att tingsrätten förlänger rekonstruktionen eller inte.

Nevs har sedan början av året förhandlat med två internationella fordonstillverkare om delägarskap i företaget, en affär som skulle lösa bolaget ekonomiska problem. Denna affär är dock ännu inte i hamn.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.