Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Framåt för tjänsteföretagen

Bäst i branschklassen på att starta nya företag är man inom tjänstenäringarna. Tjänstesektorn har länge varit vassare än industrisektorn på att starta nya företag och nu växer gapet.
Linnea Andersson Publicerad 20 februari 2015, kl 13:31

Under 2013 startades 56 728 nya företag inom tjänstesektorn, jämfört med 9 735 företag inom industrinäringarna. 

Men det är inte bara i antal nya företag tjänstenäringen slår industrin på fingrarna, utan även när det kommer till att skapa nya jobb. Bland de företag som bildade 2013 sysselsatte tjänsteföretagen 61 136 personer. För industriföretagen låg samma siffra på 12 055 personer det året.

Det är en utveckling som stämmer överens med tjänstenäringen i stort. I mitten av 1980-talet bröt sektorn i Sverige en då nedåtgående sysselsättningskurva. I dag arbetar tre av fyra svenskar inom olika tjänsteföretag och de privata tjänstenäringarna står för 45 procent av den totala sysselsättningen.

Inom både industri och jordbruk har sysselsättningen däremot minskat sedan 1965. I likhet med tjänstesektorn ökade andelen jobbtillfällen inom offentlig sektor, fram till 1990-talet.

Av de 12 055 personer som hade jobb inom industrin i nystartade företag 2013 arbetade de flesta, cirka 8 700, inom byggindustrin. Motsvarande siffra för tillverkningsindustrin var drygt 3 300 personer.

*Statistiken är hämtad från Ekonomifakta, ITPS, SCB och Tillväxtanalys.

Tjänster och industri

Tjänstesektorn innefattar företag som tillhandahåller tjänster av olika slag. T.ex. parti- och detaljhandel, restaurang och hotell, transport och logistik, post och tele, bank och försäkring, sjukvård och fastighetsförvaltning.

Tillverkningsindustrin, eller förädlingsindustrin, omvandlar råvaror till produkter. Hit hör bland annat verkstadsindustrin och processindustrin.

Wikipedia och Ekonomifakta.

Linnea Andersson
[email protected]