
Sysselsättningen fortsätter att öka. Under 2015 och 2016 tillkommer 105 000 jobb, tror Arbetsförmedlingen vars prognos bland annat bygger på intervjuer med 10 000 privata arbetsgivare samt med verksamheter i samtliga kommuner och landsting.
Samtidigt kommer arbetskraftens storlek öka, både på grund av invandring och att fler söker sig ut på arbetsmarknaden, vilket i slutändan gör att arbetslösheten bara minskar med några tiondelars procentenheter.
Under hösten har jobbtillväxten i den privata tjänstesektorn bromsat in. Även om sysselsättningen kommer att fortsätta växa inom de delar av sektorn som är beroende av den privata konsumtionen, är det tydligt att det nu är den offentliga tjänstesektorn som övertar rollen som sysselsättningsmotor. Arbetsförmedlingen pekar på att både statliga verksamheter och kommuner nu planerar att anställa på bred front.
Samtidigt fortsätter jobben inom industrin att försvinna, en orsak är den svaga konjunkturen i Europa. Visserligen ser det ljusare ut för 2016, men företagen planerar för fortsatta personalneddragningar. Troligtvis är jobbtappen dessutom större än vad de ser ut att vara eftersom en del av neddragningar skett och sker i bemanningsbranschen och andra företagsnära tjänster.
Inom byggsektorn ser det bra ut – åtminstone när det gäller själva byggandet. Däremot ökar inte antalet sysselsatta nämnvärt. En anledning kan vara att allt fler utländska entreprenörer anlitas vid byggena.
Att arbetsmarknaden trots allt fungerar bra och att det skapas nya jobb betyder inte att Arbetsförmedlingens kan slå sig till ro, konstaterar Clas Olsson, biträdande generaldirektör.
- Det är en förhållandevis positiv bild av arbetsmarknaden. Men för oss ökar paradoxalt nog utmaningen. Andelen inskrivna ibland dem som står längst ifrån arbetsmarknaden ökar hela tiden.