Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Autoliv Electronics lägger ner i Motala

Autoliv Electronics flyttar hela sin produktion från Motala till Vårgårda, det meddelade företagsledningen de anställda under gårdagen.
- Många är i chocktillstånd just nu, säger Unionenklubbens ordförande Benny Johansson.
Linnea Andersson Publicerad
Johan Nilsson / TT
Motalabron. Johan Nilsson / TT

Flytten 25 mil bort gäller samtliga 173 tjänster, såväl tjänstemän som kollektivanställda och alla kommer att erbjudas jobb i Vårgårda. Benny Johansson säger att beslutet är svårt att förstå eftersom de ökat vinsten under förra året.

- Medlemmarna är chockade i och med att vi har gjort ett väldigt bra resultat det gångna året, vi har dubblat vår avsättning, alla siffror är positiva och det här är tacken.

I nuläget vet man varken hur villkoren kommer se ut eller hur många som kommer att tacka ja till att flytta med men enligt Benny Johansson har många redan börjat se sig om efter nya jobb, bland annat i Linköping. Något som Autoliv Electronics borde oroa sig för.

- Det finns stora risker med det här eftersom vi har spetskompetens här som inte finns i Vårgårda, enligt oss. Det kommer bli svårt om folk inte flyttar med, säger Benny Johansson.

Än är inte mbl-förhandlingarna avslutade men Benny Johansson tror att det blir svårt att ändra på principbeslutet. Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet på mars.

Fakta

Autoliv Electronics AB i Motala tillverkar olika typer av elektronikprodukter för fordonsindustrin till exempel styrenheter för krockkuddar, sensorsatelliter s.k. Remote Sensing Units (RSU)för främst sidokrockkuddar samt fasta mobiltelefoner för person- och lastbilar.

Autoliv Sverige AB i Vårgårda utvecklar och producerar airbagar av typen frontal, sido, pass och sidogradiner. Andra delen av fabriken utvecklar och producerar whiplashskydd, pedestrianskydd, integrerade barnstolar och bälteslås.

Wikipedia

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.