Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Antalet varsel minskar

Antalet varsel om uppsägning minskade under årets första halva, jämfört med samma period förra året. Samtidigt finns det gott om lediga jobb och arbetslösheten fortsätter nedåt, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.
Linnea Andersson Publicerad
Jessica Gow / TT
Under 2016 har jobben blivit fler och varslen färre. Jessica Gow / TT

Sedan förra året har andelen inskrivna arbetslösa minskat från 7,5 till 7,2 procent. Det visar siffror från Arbetsförmedlingen som presenterades under onsdagen.

Det är inte bara jobben som blir fler, antalet varsel om uppsägning är dessutom lågt. Under årets första sex månader varslades totalt 19 500 personer om uppsägning. Att jämföra med 25 700 under samma period i fjol.

Läs mer: Här finns jobben 

Allra tydligast är minskningen i arbetslöshet bland unga med gymnasiekompetens. Unga utan fullständig gymnasieutbildning har dock svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

En annan skillnad syns mellan inrikesfödda, där fler kommer ut i jobb, och utrikesfödda, där arbetslösheten tvärtom ökar något. En förklaring till ökningen är att fler nyanlända vill ha jobb i Sverige.

Läs mer: Lättare att få jobb - men inte för alla 

 

Arbetslös

Arbetsförmedlingens arbetslöshetsstatistik redovisar olika kategorier av arbetssökande som är inskrivna hos myndigheten.

De två kategorier som tillsammans utgör inskrivna arbetslösa är: 

öppet arbetslösa (de som saknar, aktivt söker och omgående kan ta ett jobb), samt sökande i program med aktivitetsstöd.

Andelen inskrivna arbetslösa anges i förhållande till en registerbaserad arbetskraft.

Arbetsförmedlingens verksamhetsstatistik tillhör inte Sveriges officiella statistik. Den officiella arbetslöshetsstatistiken redovisas av Statistiska centralbyrån (SCB) i deras Arbetskraftsundersökning (AKU).

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.