Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Anställda på Ryanair omplaceras

Samtliga Unionenmedlemmar anställda av Ryanair på Skavsta har erbjudits placeringar på andra baser runt om i Europa. Visstidsanställd markpersonal på flygplatsen får däremot inte sina kontrakt förlängda.
Ola Rennstam, Kamilla Kvarntorp Publicerad 10 februari 2020, kl 09:54
Johan Nilsson/TT
Ryanair har kvar sin bas på Skavsta till och med den 31 mars i år. Johan Nilsson/TT

I december meddelade flygbolaget Ryanair att det skulle lägga ner sin bas i Skavsta utanför Nyköping den 31 mars i år. Beslutet innebär att hälften av bolagets 30-tal flyglinjer från flygplatsen kommer att försvinna.

Läs mer: Oro på Ryanair efter nedläggning

Enligt Ryanair är orsaken leveransförseningar av flygplansmodellen Boeing Max 737, svensk flygskatt och att efterfrågan på flygresor har sjunkit. Samtliga kabinanställda varslades om omplacering och nu är mbl-förhandlingarna mellan Unionen och Ryanair avslutade.

– Samtliga 60 medlemmar har erbjudits placering på annan bas, spritt över hela Ryanairs nät i Europa. Ett antal medlemmar har valt att tacka nej, säger Robin Larsson, ombudsman på Unionen Östra Sörmland Gotland.

Läs mer: Ryanair lägger ner på Skavsta

En del av de berörda Unionenmedlemmarna har arbetat på Skavstabasen i tio år.

– Många har familj och vill stanna eftersom de är rotade här. Just nu för vi förhandlingar med arbetsgivaren om vad som händer för de individer som tackat nej till erbjudandet om omplacering. Vi i Unionen hävdar att det är svensk lagstiftning som gäller och att det handlar om uppsägning på grund av arbetsbrist, säger Robin Larsson.

Ryanairs beslut att sluta flyga till och från Skavsta får även konsekvenser för de som jobbar på flygplatsen. Alla tillsvidareanställda tjänstemän på Skavsta flygplats får behålla sina jobb. Men flygplatspersonal som har visstidsanställningar och timanställningar får inte sina kontrakt förlängda efter utgången av mars, berättar Unionens ombudsman Bo Sjösten.

Han vet inte exakt hur många av Unionens medlemmar som berörs, men han bedömer att det handlar om en handfull medlemmar som hanterar incheckningen och liknande tjänstemannaarbeten.

Det finns även en övertalighet bland fastanställda Unionenmedlemmar.

– Det löser företaget genom att några är föräldralediga alternativt är studielediga. Kommer de tillbaka kan det bli kris, då får vi nog sätta oss i övertalighetsförhandlingar, säger Bo Sjösten.

Kollega har sökt Ryanair utan resultat.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

 1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
   
 2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
   
 3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
   
 4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
   
 5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

 • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
 • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
 • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.