Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

900 får gå från SSAB efter samgående

När ståljätten SSAB nu köper finska Rautaruuki leder det till att runt 900 anställda ska bort.
- Sammanslagningen är en naturlig utveckling, även om vi ser framtiden an med viss oro, säger Patrick Sjöholm, ordförande för Unionenklubben på SSAB i Oxelösund.
Niklas Hallstedt Publicerad
TT
SSAB:s anläggning i Oxelösund. TT

Det är två pressade stålföretag som slår sina påsar ihop. Enligt TT gick SSAB med 801 miljoner kronor i förlust efter skatt för de tre första kvartalen i fjol, medan Rautaruukis förlust blev 31 miljoner kronor under samma period.

Avsikten med SSAB:s köp är att skapa ett mer konkurrenskraftigt företag i tider av betydande överkapacitet. Från fackligt håll konstaterar man att det inte fanns mycket att välja på.

- Det är en nödvändig affär som det har spekulerats om i många år, säger Patrick Sjöholm.

- I dagens överetablering i stålbranschen krävs det åtgärder. Det här är ett offensivt sätt att agera.

Sammanslagningen förväntas bland annat innebära besparingar på 1,4 miljarder kronor. Fem procent, cirka 900 personer, av de anställda i Sverige och Finland kommer att bli övertaliga under en treårsperiod.

- Jag hoppas och tror att vi löser det här på ett snyggt sätt. Jag tror att vi kan ordna det till stor del utan att behöva säga upp, säger Patrick Sjöholm.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmarknad

Silverrävar efterlyses av djurparker och nöjesfält

Att jobba som säsongsanställd attraherar i första hand yngre. Men Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland arbetar aktivt för att rekrytera fler äldre, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström.
Johanna Rovira Publicerad 26 mars 2025, kl 13:00
Sanna Nordström, Parks & Resorts.
Parks and Resorts satsar på mångfald - till säsongsanställda på Gröna Lund, Furuvik, Kolmården och Skara Sommarland söks nu aktivt seniorer, enligt rekryteringschefen Sanna Nordström. Foto: Privat/

Varför efterlyser ni silverrävar och pantertanter? 

Vi har jobbat länge med olika typer av riktade satsningar för att öka andelen seniora sökande och i grunden handlar det om att vi vill vara en park för alla och att våra gästers mångfald ska återspeglas hos våra anställda. 

 

Hur har det gått? 

Vi har ökat antalet seniora kollegor i samtliga parker förra året och det fanns säsongsanställda som fyllt 75 år i alla parker. Även i år ser det ut att finnas ett stort intresse. Vi tycker det är bra att vi får medarbetare som har både livs- och arbetserfarenhet och vi ser enbart fördelar med mångfald, inkluderat ålder. Det ger en fin dynamik i gruppen. 

 

Finns det några nackdelar? 

Nej, vi kan inte se några. Oavsett vem man är passar man inte för alla roller, det handlar inte om ålder. Vi har inte fått någon negativ respons på våra riktade kampanjer.