Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Felaktig statistik bakom ökad arbetslöshet

Arbetslösheten i Sverige är överdriven. Det meddelar SCB, som har haft problem med insamlingen av data och menar att felet ligger hos myndighetens samarbetspartner.
Johanna Rovira Publicerad 18 oktober 2019, kl 10:34
Jessica Gow / TT
Arbetslöshetssiffrorna, som spelar stor roll i den pågående avtalsrörelsen, kommer att revideras. Jessica Gow / TT

Statistikmyndigheten, SCB, gick under torsdagen ut med nyheten att arbetslösheten i september låg på 7,3 procent. Samtidigt flaggade myndigheten för att de upptäckt brister i de arbetskraftsundersökningar som gjorts.

Felet har lett till att statistiken visat en alltför skarp nedgång av sysselsättningen samtidigt som arbetslösheten ser ut att ha stigit brant sedan sommaren 2019 – vilket fått många aktörer på arbetsmarknaden att höja på ögonbrynen.  

– Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras, säger John Kling, enhetschef för arbetskraftsundersökningarna, i ett pressmeddelande.

Felet, som uppkommit på grund av brister i bearbetning av datasvaren, ligger, enligt TT, hos SCB:s samarbetspartner som ansvarar för hälften av undersökningen. Arbetslöshetssiffrorna, som spelar stor roll i den pågående avtalsrörelsen, kommer att revideras, meddelar SCB.    

Johanna Rovira
[email protected]