Annons
Annons

Alternativa familjekonstellationer

Publicerad 9 mars 2016, kl 13:42

En sak som det sällan skrivs om är att tre vuxna personer faktiskt kan ta ut föräldrapenning för samma barn. Den informationen är väldigt svår att hitta, men ringer man till Försäkringskassan så känner de mycket väl till att detta gäller, och jag ska själv strax gå på föräldraledighet jämte mitt barns andra två föräldrar.

Intressant artikel som fanns i Kollega att läsa om föräldrapenning. En sak som det sällan skrivs om är att tre vuxna personer faktiskt kan ta ut föräldrapenning för samma barn. Den informationen är väldigt svår att hitta, men ringer man till Försäkringskassan så känner de mycket väl till att detta gäller, och jag ska själv strax gå på föräldraledighet jämte mitt barns andra två föräldrar. 

Jag har inte riktigt koll på vad föräldraersättning är, men i artikeln står det att en bekant eller släkting kan ta hand om barnet om föräldern är ensamstående och den som är tillsammans med barnet går miste om en inkomst. För föräldrapenning gäller däremot helt andra saker, nämligen att en person som uppfyller vissa krav också kan räknas som ”förälder” i Försäkringskassans system, även om barnet har två andra juridiska vårdnadshavare. Så här står det på FKs hemsida:

Du räknas också som förälder om du bor tillsammans med föräldern och: 

• har eller har haft andra gemensamma barn med föräldern

• är eller har varit gift med föräldern

• är eller har varit registrerad partner med föräldern

I mitt fall gäller det här: jag bor med min fru som väntar barn. Hon och en annan person kommer vara juridiska vårdnadshavare till barnet. När barnet är fött fyller jag i en blankett till FK där jag ansöker om att bli ”tredje förälder” (det heter alltså så i deras system), vilket jag kan bli eftersom jag uppfyller kriterierna ovan. När jag blir godkänd blir jag tredje förälder i relation till barnet, inte bara i relation till min fru, och därefter kan båda de juridiska vårdnadshavarna lämna över föräldrapenning till mig. Det vill säga: de har rätt till föräldrapenning från staten, men jag har rätt till att få föräldrapenning från dem om de godkänner det.

Jag ville bara informera om detta och tycker det skulle vara grymt om fler kände till den här möjligheten. Kanske vill ni göra ett uppslag om vad som gäller för alternativa familjekonstellationer i relation till arbetslivet? Det skulle vara riktigt spännande att läsa om!
//gift med Unionenmedlem

  • Läs även...

    De delar helt lika på föräldraledigheten

    När Tommi och Linda Agetoft fick barn valde de att dela föräldraledigheten rakt av från början. De ville båda vara närvarande i sin bebis utveckling – och samtidigt ha kvar en fot i arbetslivet.

  • Läs även...

    Låg kunskap om föräldrapenning

    Föräldrar har låg kunskap om nya regler som rör föräldrapenning. Till exempel vilka dagar man måste ta ut innan barnet fyller fyra år. Det visar en ny rapport.