Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Tummen upp för höjd a-kassa

Regeringen föreslår en höjning av taket i a-kassan i sin kommande vårbudget. Det aviserades under måndagen. Unionen välkomnar höjningen men hoppas på politiska satsningar som skapar fler jobb i vårpropositionen och höstbudgeten.
Linnea Andersson Publicerad 13 april 2015, kl 13:45
Henrik Montgomery/TT
Beslutet om höjd A-kassa aviserades i en debattartikel signerad V:s ekonomiska talesperson, Ulla Andersson (tv) och S finansminister Magdalena Andersson (th). På bilden också MP:s Janine Alm Ericsson (mitten). Henrik Montgomery/TT

Höjningen innebär att alla som tjänar upp till 25 000 kronor i månaden, och i övrigt uppfyller kraven för att få a-kassa, får ut 80 procent av sin inkomst under de 100 första ersättningsdagarna. Därmed blir den högsta dagpenningen 910 kronor fram till dag 100, följt av en avtrappning till 760 kronor per dag.

För den som är arbetslös och sjuk och får sjukpenning höjs det högsta beloppet från 486 till 543 kronor per dag.

Både Unionen och TCO välkomnar takhöjningen, som är den första på 13 år. Cecilia Fahlberg, Unionens ordförande, poängterar dock att det är viktigt med politiska åtgärder som får ner arbetslösheten.

– Det är bra att a-kassan nu höjs. Det har varit ett krav från oss under många år och under tiden har skyddet vid arbetslöshet från a-kassan urholkats allt mer. Sedan är det viktigt att det fattas politiska beslut som lägger en god grund för att jobben blir fler och arbetslösheten minskar. Nu kommer regeringen med sin vårproposition i veckan och en höstbudget senare i år och då får vi se vilka satsningar som föreslås och därmed hur helheten kring näringslivspolitiken blir, säger Unionens förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

Förändringarna föreslås börja gälla den 7 september 2015.

Linnea Andersson
Linnea Andersson
[email protected]