Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Snart lättare att få a-kassa

Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 27 mars 2020, kl 13:50
Anders Wiklund/TT
Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark förbereder regeringen förändringar av a-kassan till följd av COVID-19. Anders Wiklund/TT

Regeringen ska ”i närtid” presentera förslag som gör det lättare att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Ensamföretagare ska bland annat kunna göra företaget vilande och få a-kassa på andra villkor än i dag.

– Vi återkommer med fler åtgärder, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S) på fredagen.

Eva Nordmark sade också att regeringen behöver ta höjd för att vässa arbetsmarknadspolitiken, bland annat med tanke på varselstatistiken för mars som presenteras nästa vecka. Hon sade också att varslen inte behöver leda till uppsägningar.

Läs mer: Varsel - så funkar det

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, sade hon.

Det finns också en risk för att kommunernas utbetalningar av försörjningsstöd ökar om fler sägs upp.

Läs mer: Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

– Vårt fokus är att se till att människor inte hamnar där.

Pressträffen hölls på fredagsförmiddagen sedan regeringen haft ett möte med arbetsmarknadens parter. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, deltog på mötet.

– Det är viktigt att hjälpa företagen men minst lika viktigt att hjälpa individer. Därför behöver vi diskutera a-kassan och hur den på bästa sätt ska kunna hjälpa den som förlorar jobbet. Unionen anser att det bör införas en tillfällig lättnad i arbetsvillkoret för att fler ska kvalificera sig för grundersättning eller inkomstrelaterad ersättning, säger Martin Wästfelt i en skriftlig kommentar på Unionens hemsida.

Läs mer: A-kassan har blivit statens kassako

A-kassa

Unionens a-kassa tillbaka på normala väntetider

Medlemmar i Unionens a-kassa har fått vänta länge på ersättning det senaste året. Nu har man jobbat ikapp.
Lina Björk Publicerad 20 november 2023, kl 14:15
Till vänster fasadskylt till Unionens a-kassa, till höger en hand som håller i ett stoppur.
Tidigare i år hade Unionens a-kassa längst väntetid av alla a-kassor. Då var väntetiden för att få besked om ersättning 10 veckor - nu är den 5 veckor. Foto: Ola Rennstam/Colourbox.

Först var det en cyberattack, sedan ett ärendehanteringssystem som krånglade. Efter sommaren låg Unionens a-kassa rejält efter i handläggningstider och utbetalningar, vilket Kollega tidigare rapporterat om

Till slut ryckte a-kassornas tillsynsmyndighet IAF ut och startade ett ärende kring väntetiderna med ultimatumet: få ner handläggningstiderna till fem veckor innan december är slut, annars kan statsbidraget helt eller delvis dras in. Och enligt IAF: s senaste statistik har man lyckats med det. Den genomsnittliga väntetiden för att få besked om ersättning är nu fem veckor, att jämföra med 10 veckors väntetid efter sommaren. 

Samarbete och övertid lösningen

Enligt kassaföreståndaren Harald Peterson handlar resultatet dels om att handläggarna jobbat mer, dels tydliga veckomål och uppföljningar.

Harald Peterson
Harald Peterson Mattias Lindbäck

– Vi har jobbat mer men har också lagt in två återhämtningsveckor. Sedan har vi fått visst stöd från andra a-kassor, vilket har underlättat, säger han. 

Tidigare har medlemmar haft svårt att nå a-kassans handläggare då man endast haft en timmes telefontid per dag. 

Kommer medlemmar att kunna nå sina handläggare nu? 

–  Vi jobbar långsiktigt och bygger nu vidare för att bibehålla ett stabilt arbetsläge och där vi också kan stärka tillgängligheten.