Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Snart lättare att få a-kassa

Coronakrisen gör att regeringen förbereder förslag som ska göra det lättare att få a-kassa. Det meddelande arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en presskonferens på fredagen.
Kamilla Kvarntorp Publicerad 27 mars 2020, kl 13:50
Anders Wiklund/TT
Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark förbereder regeringen förändringar av a-kassan till följd av COVID-19. Anders Wiklund/TT

Regeringen ska ”i närtid” presentera förslag som gör det lättare att få ersättning från arbetslöshetsförsäkringen. Ensamföretagare ska bland annat kunna göra företaget vilande och få a-kassa på andra villkor än i dag.

– Vi återkommer med fler åtgärder, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff med näringsminister Ibrahim Baylan (S) på fredagen.

Eva Nordmark sade också att regeringen behöver ta höjd för att vässa arbetsmarknadspolitiken, bland annat med tanke på varselstatistiken för mars som presenteras nästa vecka. Hon sade också att varslen inte behöver leda till uppsägningar.

Läs mer: Varsel - så funkar det

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, sade hon.

Det finns också en risk för att kommunernas utbetalningar av försörjningsstöd ökar om fler sägs upp.

Läs mer: Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

– Vårt fokus är att se till att människor inte hamnar där.

Pressträffen hölls på fredagsförmiddagen sedan regeringen haft ett möte med arbetsmarknadens parter. Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt, deltog på mötet.

– Det är viktigt att hjälpa företagen men minst lika viktigt att hjälpa individer. Därför behöver vi diskutera a-kassan och hur den på bästa sätt ska kunna hjälpa den som förlorar jobbet. Unionen anser att det bör införas en tillfällig lättnad i arbetsvillkoret för att fler ska kvalificera sig för grundersättning eller inkomstrelaterad ersättning, säger Martin Wästfelt i en skriftlig kommentar på Unionens hemsida.

Läs mer: A-kassan har blivit statens kassako

A-kassa

Lång väntan på pengar från Unionens a-kassa

Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. Anders Magnusson fick vänta 12 veckor på beslut om ersättning.
Lina Björk Publicerad 27 april 2023, kl 06:00
Fasadbild på Unionens a-kassa och en plånbok med sedlar
Det är fortsatt långa väntetider på Unionens a-kassa. En cyberattack och ett nytt ärendehanteringssystem är några förklaringar. Foto: Ola Rennstam/Izabelle Nordfjell/TT.

Vid jul blev en av Sveriges a-kassor utsatt för en cyberattack som gjorde att alla a-kassor valde att stänga ner sina system för att utreda läget. Efter en vecka kunde man starta upp verksamheten igen men det medförde att medlemmar fick vänta extra länge på både beslut och pengar. Unionens a-kassa var dessutom pilot för ett nytt ärendehanteringssystem som skulle införas på samtliga a-kassor, vilket medförde ytterligare förseningar.


Tolv veckor till beslut

Enligt inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen var det fem a-kassor där medlemmar fick vänta längre än vanligt förra året. Och Unionens a-kassa låg i topp. Men det är fortfarande en del grus i maskineriet. En av dem som fått erfara de långa väntetiderna i år är Anders Magnusson, som väntade i 12 veckor på beslut om ersättning och vad som gäller vid studier.

Anders Magnusson
Anders Magnusson

– Det är för dåligt. Jag var tvungen att rapportera in varje vecka men de kunde sitta och trycka på svar i flera veckor. Som tur var gällde min ersättning inte så många dagar men jag tänker på dem med knappa marginaler, få personer har en buffert för tre månader, säger han.

Enligt Harald Petersson, som är chef för Unionens a-kassa hör 12 veckor till ovanligheten. Sedan en tid tillbaka ligger väntetiden på ungefär sex veckor i snitt.

Harald Pettersson
Harald Petersson Foto: Mattias Lindbäck

– Vi ser fortfarande utvecklingsbehov för det nya systemet och jobbar för att få ner väntetiderna ytterligare. Samtidigt är det en komplicerad försäkring och vissa förseningar kan bero på att vi behöver få in mer material eller att personen fått nej och behöver en ny prövning, säger han.

Målet för Unionens a-kassa är att komma tillbaka på normala väntetiden som tidigare var fyra veckor. Till dess är prioriteringsordningen att de äldsta ansökningarna behandlas först.
Unionens a-kassa har ett tillsynsärende hos IAF som ska följa upp hur det nya it-systemet fungerar.

De har längst väntetider i snitt

  • Alfakassan                           9 veckor
  • Kommunalarbetarna          9 veckor
  • Unionen                               6 veckor
  • Livsmedelsarbetarna          6 veckor
  • ST                                          6 veckor
  • Transportarbetarna            6 veckor
  • GS                                         6 veckor
  • Akademikernas                   6 Veckor
  • Småföretagarna                  5 veckor

Källa: IAF:s veckostatistik