Hoppa till huvudinnehåll
A-kassa

Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.
Johanna Rovira Publicerad 5 juni 2020, kl 12:25
Ola Torkelsson / TT
Mannen ansåg sig ha rätt till a-kassa under de månader han satt häktad i Spanien. Ola Torkelsson / TT

Den 29-årige mannen, kopplas ihop med den kriminella ligan Los Suecos, som av spanska polisen beskrivs som ”det våldsammaste gänget i södra Spaniens historia”. Ligan, som bestod av nio personer ledda av två bröder från Malmö, misstänks enligt tidningen El Pais, bland annat ha flera mord på sitt samvete.

Malmöbon, som förutom att han var medlem i Los Suecos också var medlem i Unionens a-kassa, häktades i slutet av november 2019 och satt enligt Skånska Dagbladet nästan åtta månader i spanskt häkte. Under den tiden hade han ingen inkomst, utan borde ha rätt till arbetslöshetsersättning, menade mannen.

Läs mer: Fängelse behöver inte leda till uppsägning

Unionens a-kassa hade dock en annan åsikt och nekade honom ersättning eftersom han knappast stod till arbetsmarknadens förfogande, ett krav som måste uppfyllas enligt lagen om arbetslöshetsförsäkring.

29-åringen ansåg dock att häktningen inte var ett självvalt beslut och överklagade till förvaltningsrätten i Malmö. Rätten slog dock fast att mannen inte hade rätt till a-kassa eftersom han inte uppfyllde de allmäna vilkoren.

Läs mer: Unionen kräver jobbet tilbaka för dömd tjuv

Allmänna villkor för rätt till ersättning

Rätt till ersättning vid arbetslöshet har en sökande som:

1. är arbetsför och oförhindrad att åta sig arbete för en arbetsgivares räkning minst 3 timmar varje arbetsdag och i genomsnitt minst 17 timmar i veckan,

2. är anmäld som arbetssökande hos den offentliga arbetsförmedlingen, och

3. även i övrigt står till arbetsmarknadens förfogande.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]