Annons
Annons
 • Påskharen är en generös men nervig jobbarkompis. Foto: Shutterstock

Vilken påsksymbol är du på jobbet?

Publicerad 1 april 2021, kl 07:01

Påsken är här men på grund av corona lär få av oss få besök av påskkärringar, gå i mässan eller delta i äggjakt. Så varför inte ägna ledigheten åt att analysera dig själv och dina kollegor ur ett påskperspektiv?

Påskkärringen

En ofta gullig typ som uppskattas av de flesta kollegor trots att det finns en hel del att invända mot påskkärringens arbetsprestationer. Hon eller han eller hen kan vara ganska naiv och ha orimliga förväntningar på sin omgivning – till exempel anser påskkärringen att hon, han eller hen är värd en rejäl lön ganska mediokra resultat till trots. Påskkärringen har dock lätt för att ta motgångar – blir hens jobb inte vederbörligen uppskattat rycker hen bara på axlarna och går vidare.

Påskhäxan

En enstörig, slug och ofta mycket kompetent medarbetare som blivit bitter av arbetslivets motgångar och efter att ganska ofta blivit rejält orättvist behandlad av både arbetsgivare och kollegor. Sprider ibland etter på jobbet och tar alltid sista slatten ur kaffekannan. Jobbar helst ensam och har ett mycket ambivalent förhållande till sin högste chef. 

Påskkycklingen

En oförstörd, ibland fjunig spelevink som ännu inte blivit nedbruten av ständiga omorganisationer och skrattretande lönerevisioner. Eftersom frontalloben på en kyckling inte är tillräckligt utvecklad har ibland kycklingen svårt att inse konsekvenser av sitt handlande och kan ha problem med att sätta sig in i andra människors situation. Har stundtals väldigt höga tankar om sin egen förmåga och uppfinningsrikedom.

Påsktuppen

Är ofta chef, men kan också förekomma i andra roller inom en organisation. Kanske som fackombud eller som expert. Ofta mycket kunnig och inte ett dugg generad för att stoltsera med sina kunskaper. Förekommer det flera tuppar i en arbetsgrupp kan det bli jobbigt med ständiga kraftmätningar och strider om vem som har störst kam.

Påskhönan

Är otroligt socialt begåvad, men kacklar oupphörligen, gärna i sällskap med andra hönor. Tillbringar mer av sin arbetstid i fikarummet eller i andras arbetsrum än i sitt eget. Många kollegor är förvånade över att hen överhuvudtaget får något uträttat, men när hen väl jobbar är hen överraskande produktiv. Duktig på att kläcka idéer men kan ibland ge kollegor ett och annat tjuvnyp. Med alltför många hönor på en arbetsplats ökar risken för mobbning. 

Påskharen

En generös men också ganska nervig medarbetare. Har ett stort hjärta, men är alldeles för feg för att göra väsen av sig. Trots att påskharen ofta sitter inne med insiktsfulla idéer och viktiga åsikter är hen rädd för att ventilera dem i större sammanhang. På tu man hand kan du dock ha mycket glädje av en påskhare.

Martyren

Är absolut inte beredd att dö på korset för sina arbetskamrater eller ens erbjuda hjälp till någon som är överhopad med jobb, men tar ofta på sig själv att tömma diskmaskinen, fixa fikabröd och torka ur micron, bara hen får klaga ofta och gärna om att ingen annan minsann lyfter ett finger. Är i stort behov av bekräftelse och får i mångas ögon orimligt bra gehör för sina tankar. Omger sig i enstaka fall av devota lärljungar.

Påskägget

En hårdkokt typ som är så rädd för att tappa garden att det nästan är skrattretande. Vill gärna ge ett professionellt och tufft intryck, men lyckas du tränga igenom skalet har du chans att hitta en god och nyttig kontakt. Du löper dock även risk att finna något så ruttet att du önskar att du aldrig lagt ner möda på att knäcka påskägget.

Läs mer: Konflikt på kontoret?

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2021-04-21.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Blodig konferens i Strandbergs nya roman

  Författaren Mats Strandbergs nya skräckthriller Konferensen handlar om den värsta tänkbara formen av teambuilding – när en arbetsgrupp måste samarbeta för att undvika döden.

 • Läs även...

  Ta hand om varandra

  Chefens ansvar och självledarskap är på tapeten när vi pratar om hur vi ska kunna må bra på jobbet, inte minst i dessa tuffa tider. Men här vill jag också påminna om hur viktig du kan vara i din roll som jobbarkompis.

 • Läs även...

  Utlandsfödda riskerar mobbning på jobbet

  Utlandsfödda löper större risk att utsättas för mobbning på jobbet. Det visar ny forskning från Linköpings Universitet.