Hoppa till huvudinnehåll
Varsel

460 tvingas från Ericsson i Borås

Från början fanns risk för att Ericsson skulle stänga ned hela anläggningen i Borås. Efter förhandlingar står det nu klart att en mindre del räddas kvar. 225 personer, varav cirka 140 är tjänstemän, får behålla sina jobb.
Niklas Hallstedt Publicerad 29 november 2016, kl 13:44
Björn Larsson Rosvall/TT
En säkerhetsvakt utanför Ericssons lokaler i Borås. Björn Larsson Rosvall/TT

I Borås har Ericsson tillverkat mikrovågslänkar för mobiltelefoni. Den produktionen flyttas nu utomlands. I stället behåller Ericsson 175 anställda inom en enhet som bland annat ska jobba med industrialisering av nya produkter. Dessutom flyttas 50 personer, framför allt från arbetarsidan, över till ett externt bolag som jobbar med materialhantering.

Det betyder att totalt 460 personer, varav ungefär 300 är tjänstemän, sägs upp i Borås.

– Det har varit lite berg- och dalbana. Från början talade Ericsson om att lägga ned hela sajten, men vi lyckades få dem att ändra sig. Men det känns inte okej att man lägger ned all produktion, blir man av med den är det svårt att bygga upp igen, säger Ove Johansson som är Unionenklubbens ordförande.

– Vår förhoppning var ju att det skulle ha dykt upp någon som ville ta över lokalerna och de anställda, men så blev det inte.

Samtliga uppsagda erbjuds ett uppsägningspaket med förlängd arbetsbefriad uppsägningstid. Den maximala uppsägningstiden  – för den som fyllt 55 år och arbetat på företaget i 20 år – är drygt två år.

– Vi har många som har varit anställda länge, det var ett tag sedan de var ute och sökte jobb, säger Ove Johansson.

Niklas Hallstedt
[email protected]