Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Med hjärtat hos flyget och ABBA

Om du ska ta flyget från Arlanda och hör någon skråla ABBA-låtar är det förmodligen Martin Johansson. Nu ska han axla en ny roll som Unionens andre vice ordförande.
Lina Björk Publicerad 16 oktober 2023, kl 06:15
Martin Johansson
Kongressen gick emot valberedningens förslag och röstade fram Martin Johansson som Unionens andre vice ordförande. Foto: Linn Malmén

Vilket var ditt första jobb?

Mitt första jobb var i familjens skobutik. Det första jobb som jag skaffade själv var i fiskaffären i staden där jag växte upp. Alla mina vänner tyckte det var ett konstigt val men jag som bott själv sedan jag var 15 år hade alltid mat på bordet.

 

Vilken var din första fackliga erfarenhet?

–  Min första fackliga erfarenhet var nog efter att jag började arbeta på SAS. Min första tid var ganska lugn men sen skulle SAS och Linjeflyg gå ihop och då kom en olovlig aktion som gjorde att man verkligen hamnade i hetluften. Flyget har ju ofta varit i hetluften beroende på att all normal lagstiftning inte alltid gäller i flyget och det har också varit väldigt lärorikt.

 

Vilket ljud jobbar du helst till?

–  Behöver jag koncenterara mig sätter jag nog in lurar och lyssnar på ABBA. Dock brukar det resultera i att jag börjar sjunga med och det kanske inte är det ljud andra helst jobbar till.  Jag har ju oftast annars ganska mycket ljud omkring mig på Arlanda så störs inte direkt av ljud.

 

Då tabbade jag mig i arbetslivet:

–  Oj kommer inte på någon gång där jag verkligen tabbat mig i arbetslivet. Det har jag ju så klart gjort men det har jag nog förträngt.

 

Vilka fördomar om facket stöter du på?

 –  Den vanligaste är väl att man tycker att vi är nej-sägare vilket vi oftast inte är utan det handlar ju om att vi ställer frågor för att säkerställa att saker bli okej för dem som arbetar.

 

Vilken är den största utmaningen i framtidens arbetsliv?

–  Det finns flera som är beroende av varandra. Miljöfrågan och hur den kan komma att påverka arbetslivet både positivt och negativt. AI kommer att påverka oss när det gäller hur mycket ska eller kan vi jobba, och hur vi än mer måste lära oss att kontrollera påståenden. Det vill säga vara källkritiska.


Om du fick ändra/påverka något inom svensk arbetsmarknad vad skulle det vara?

– Att ta vara på allas olikheter tycker jag är viktigt. När man får vara som man är så blir man både mer produktiv och kreativ och det är ju något som vi ständigt behöver i arbetslivet. I dag är vi fast i gamla normer och värderingar. Att vi en gång för alla fick bukt med skillnaderna i mäns och kvinnors löner vore bra.

Vem skulle spela dig på film?

–  Keanu Reeves, mest för att han verkar vara en skön person.

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.