
Är det självklart att Unionen ska delta på kongresser i andra världsdelar?
– Den privata sektorn blir allt mer globaliserad, det är viktigt att vår verksamhet inte upphör vid Sveriges gränser. Vi möts snarare av åsikten att vi har ett FÖR nationellt perspektiv. Vi har ofta video- och telefonmöten med olika parter men jag skulle gärna se att vi kunde utnyttja tekniska möjligheter ännu mer. Samtidigt handlar det om att bygga nya relationer, skapa förtroende och utbyta erfarenheter och då krävs oftast ett personligt möte för att senare ha kontakt på andra sätt. För egen del har jag genomfört cirka fem resor om året utanför Norden och en till två utanför Europa.
Läs också: Så försvarar Unionen resandet
Ni har ändrat resepolicyn. Vilka konsekvenser kommer det att få för ert internationella arbete?
– Självklart kommer vi att fortsätta ha en hög ambitionsnivå. Men det kommer att uppstå situationer då man komma fram tajt inpå då man ska börja jobba. Vi får hitta andra sätt att hantera återhämtningen, bland annat genom att fördela hur många som reser och hur ofta.
Läs också: Unionen slutar resa business class
– Att vi tidigare – i undantagsfall – hade möjlighet att åka business class vid interkontinentala resor beror på arbetsmiljö och återhämtning. Alltså att till exempel få tillräckligt med benutrymme så att man kan sova och inte tappar en hel natt.
Varför har ni inte valt de billigaste av de hotell som kongressarrangören valt ut?
– Arrangörerna har gått ut med rekommendationer att vi inte ska boka de billigaste hotellen eftersom de ska vara tillgängliga för delegater från fattiga länder. I vår nya policy har vi förtydligat att vi hädanefter alltid ska bo på mellanklasshotell även i dessa sammanhang.
Ni vill inte redovisa kostnader med respekt för resenärernas integritet. Har medlemmarna inte rätt att få veta hur pengarna används?
– Vår verksamhet granskas på medlemmarnas uppdrag; genom externa revisorer, förtroendevalda revisorer och granskningsutskott som utses vid kongressen och förbundsråd. Då får de reda på om vi har följt de beslut vi har fattat och hanterat kostnader på det sätt vi har sagt, utifrån uppdraget medlemmarna gett oss.
Varför kan ni inte redovisa en klumpsumma?
– Majoriteten av dem som jobbar internationellt är anställda av Unionen, vi är alltså deras arbetsgivare. Att lämna ut kostnader och detaljerade uppgifter till media om vad ett fåtal personer har gjort vid en enskild aktivitet blir knepigt ur ett integritetsperspektiv. Vi har svarat på alla frågor om hur många som rest, resans längd, typ av hotell och biljett. Det internationella arbetet har skett inom ramen för Unionens verksamhet och inte medfört några bedyrande kostnader.
Kommer det ytterligare förändringar av policys?
– Vi ser över alla våra policys årligen och har bett en auktoriserad revisionsbyrå att gå igenom alla våra internationella resor från 2014 och framåt för att se om vi följt riktlinjer, beslut och policys. Vi kommer att vara transparenta och redovisa vad de kommer fram till.