Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Unionen om bedrägeriet: ”Skulle kunna hända igen”

Det är omöjligt att skydda sig till 100 procent mot bedrägerier. Det säger Unionen, med anledning av att en tidigare chef misstänks ha lurat till sig nästan två miljoner kronor.
David Österberg Publicerad 4 mars 2020, kl 15:30
Janerik Henriksson/TT
Enligt Unionen är det omöjligt att skydda sig helt mot den här typen av händelser som bedrägeriet innebär. Janerik Henriksson/TT

I går, tisdag, framkom att Unionen polisanmält en tidigare hög chef för bedrägeri. Mannen misstänks ha lurat till sig 1 911 000 kronor genom en förfalskad faktura. Enligt misstankarna angav chefen felaktigt att hans avdelning beställt konsulttjänster från ett företag, och skrev sitt eget bankgironummer på fakturan.

Läs mer: Tidigare Unionenchef polisanmäld för miljonbedrägeri

Enligt Unionen har mannen själv sakgranskat fakturan, men den har attesterats av någon annan. Bedrägeriet uppdagades i början av februari när fackförbundet upptäckte att konsulttjänsterna aldrig levererats.

Chefen, som hade en mycket hög position som tjänsteman i förbundet, slutade hastigt i höstas efter att han själv sagt upp sig. Enligt Johanna Green, pressekreterare på Unionen, fanns det då inga misstankar mot mannen.

– Nej, det fanns inga brottsmisstankar i samband med att han sa upp sig. Fakturan upptäcktes i början av februari, säger hon.

Har fakturarutinerna skärpts efter det misstänkta bedrägeriet?
– Vi har inte sett någon anledning att ändra vår fakturahantering. Unionen har gjort ett grundligt arbete kring det som inträffat, och vår bedömning är att det inte är våra rutiner kring fakturahantering som brustit.

Skulle samma sak kunna hända igen?
– Ja, det skulle det. Om en högt uppsatt person har uppsåt att begå brott är det omöjligt att skydda sig till hundra procent mot den här typen av händelser.

Kollega har utan resultat sökt den före detta chefen för en kommentar kring hur han ser på de misstankar som riktas mot honom.

David Österberg
David Österberg
[email protected]