Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Tidigare Unionenchef polisanmäld för miljonbedrägeri

En tidigare hög chef på Unionen misstänks ha lurat fackförbundet på 1,9 miljoner kronor. Han är nu polisanmäld.
David Österberg Publicerad 3 mars 2020, kl 15:15
Jessica Gow/TT
En före detta högt uppsatt chef på Unionen är polisanmäld för bedrägeri mot förbundet på 1,9 miljoner kronor. Jessica Gow/TT

En man som tidigare varit hög chef på Unionen misstänks för att ha lurat till sig 1,9 miljoner kronor av förbundets pengar.

– Unionen har polisanmält en tidigare anställd chef, då vi har upptäckt att han har bedragit förbundet på en stor summa pengar: 1,9 miljoner kronor, säger Tora Heckscher, press- och opinionschef på Unionen, i en skriftlig kommentar.

Bedrägeriet ska ha skett genom att mannen såg till att Unionen betalade en falsk faktura.

– Unionens fokus är nu att medlemmarnas pengar ska betalas tillbaka, vilket vi förutsätter kommer att ske, säger Tora Heckscher.

Mannen avslutade sin anställning på egen begäran i höstas. Vid den tidpunkten fanns inga misstankar om brott, enligt Unionen.

Bedrägeriet upptäcktes i början av februari när det inte fanns någon leverans kopplat till en stor budgetpost. Då inleddes en internutredning som resulterade i en polisanmälan.

Enligt Unionen kunde bedrägeriet genomföras eftersom mannen hade en hög ställning i förbundet och åtnjöt stort förtroende. Den tidigare chefen använde sitt eget bankgironummer för betalning av fakturan och granskade också fakturan själv.

Läs mer: "Skulle kunna hända igen"

David Österberg
David Österberg
[email protected]