Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Tidigare Unionenchef döms att betala miljonbelopp

En före detta hög chef på Unionen har dömts att betala 2,3 miljoner kronor till Unionen. I höstas lurade han till sig 1,9 miljoner kronor från förbundet genom en bluffaktura. Han ska också betala rättegångskostnader på drygt 460 000 kronor.
David Österberg Publicerad 26 maj 2020, kl 13:54
Anders Wiklund/TT, Janerik Henriksson/TT
Den tidigare chefen döms att betala tillbaka pengarna han lurade till sig från Unionen. Anders Wiklund/TT, Janerik Henriksson/TT

Kollega har tidigare berättat om den före detta chefen som via en bluffaktura till Unionen lurade till sig 1 911 000 kronor. Mannen skickade i september förra året en påhittad faktura för konsulttjänster och fick pengarna insatta på sitt eget konto. Kort därefter sa han upp sig och lämnade sin tjänst på förbundet. 

Läs mer: Tidigare Unionenchef medger bedrägeri

I februari i år upptäckte Unionen bedrägeriet och polisanmälde mannen. Sedan dess har två processer inletts. Dels har mannen åtalats för grovt bedrägeri, dels har Unionen drivit en civilrättslig process för att få tillbaka pengarna. Den civilrättsliga processen är nu avslutad. Mannen döms att betala tillbaka de pengar han lurat till sig. Han ska också ersätta Unionen för förbundets rättegångskostnader på drygt 460 000 kronor.

Mannen gick med på att betala tillbaka de pengar han fått via bluffakturan men ansåg att beloppet för rättegångskostnader var för högt. Tingsrätten anser dock att Unionen genomfört en omfattande utredning för att klarlägga händelseförloppet och att den begärda ersättningen för rättegångskostnader är skälig. Mannen ska därför betala sammanlagt 2 373 000 kronor till Unionen.

Unionen har också begärt kvarstad på mannens egendom. Det innebär att mannen inte kan förfoga fritt över delar av sin egendom innan han har betalat tillbaka pengarna.

Enligt mannens advokat, Henrik Olsson Lilja, finns inga planer på att överklaga domen vad gäller kapitalbeloppet. De har däremot inte bestämt sig för om de ska överklaga delen som gäller rättegångskostnaderna: ”Vi anser att beloppet är oskäligt högt med tanke på att han medgivit att betala. Unionens ombud har lagt ned onödigt mycket arbete på en okomplicerad fråga”, skriver han i ett mejl till Kollega.

David Österberg
[email protected]