Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Unionen minskar - för första gången

Unionen minskade med 17 500 medlemmar förra året. Men sett över hela pandemins två år ligger medlemstillväxten på plus.
Ola Rennstam Publicerad 4 februari 2022, kl 06:00
Martin Linder under en presskonferens.
Unionens förbundsordförande, Martin Linder, anser inte att utvecklingen är ett misslyckande utan att man måste se pandemin i ett större sammanhang. Foto: Jessica Gow/TT

Medan många fackförbund brottats med allt färre medlemmar har Unionen ­– tack vare en framgångsrik satsning på värvning – kunnat notera en växande skara år efter år. Sedan förbundet bildades 2008 har man vuxit med över 200 000 medlemmar.

Men 2021 tog den positiva utvecklingen stopp – i fjol backade Unionen totalt med drygt 17 500 medlemmar. Antalet yrkesverksamma medlemmar följde samma mönster, och uppgick vid årsskiftet till 592 425, en minskning med närmare 4 000.

Unionens förbundsordförande, Martin Linder, anser inte att utvecklingen är ett misslyckande utan att man måste se pandemin i ett större sammanhang.

2020 och 2021 har varit två väldigt speciella år på arbetsmarknaden. Vi hade ett enormt inflöde av medlemmar under våren 2020, under två månader fick vi motsvarande två års ökning. Så summerar vi hela pandemin har vi fortfarande haft en hög medlemstillväxt, säger han.

Hög medlemsomsättning vanligt

Unionens analys till att fler medlemmar valde att lämna förbundet i fjol än som gick med landar i att många passade på att ansluta sig till fackförbundet redan 2020.

– Det är ovanlig att vi går minus men att medlemsantalet ökar är inget självspelande piano. Vi har en stor omsättning medlemmar under ett normalt år, folk lämnar för att de går i pension, byter jobb och hamnar på ett annat avtalsområde. En förklaringspost är att många av dem som gick med 2020 annars hade gått med under 2021, säger Martin Linder.

Stora utmaning under pandemin 

Restriktionerna under pandemin har medfört att förbundet inte har kunnat vara ute och värva medlemmar på arbetsplatserna på samma sätt som tidigare.

Det har varit en stor utmaning för oss men vi hoppas nu komma tillbaka till det normala. Under pandemin har vi sett ett större inslag av distansarbete och det har väckt frågor hur vi framöver ska nå potentiella medlemmar när de inte är på arbetsplatsen.

Kommer ni att vidta några insatser under 2022 för att vända medlemsutvecklingen?
En röd tråd för oss i Unionen är att öka den fackliga styrkan och det kommer vi fortsätta att hålla i. Vi kommer att lägga in en högre växel med få fler förtroendevalda och stärka det lokala fackliga arbetet.

Medlemsantal 31 december

2019: 675 506 (556 304 yrkesverksamma)

2020: 704 189 (596 077 yrkesverksamma)

2021: 686 600 (592 425 yrkesverksamma)

Unionen

Marina Åman har gått bort

Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande, har efter en tids sjukdom gått bort. ”Våra tankar i denna svåra och sorgliga stund går till Marinas familj och anhöriga”, säger Martin Linder, Unionens ordförande, i en kommentar.
Oscar Broström Publicerad 10 november 2022, kl 12:53
Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande
Marina Åman, Unionens 2:e vice ordförande, har gått bort efter en tids sjukdom.

Marina Åman, född och uppvuxen i Arvidsjaur, valdes till Unionens 2:e vice ordförande 2015, då hon jobbade som service delivery manager på IBM.

Under sin tid på Unionen engagerade sig Åman bland annat i allas lika värde och en jämställd arbetsmarknad. Hon var också drivande i Unionens arbete med hbtq-frågor.

– Jag brukar tänka på när man är så där nykär och inte kan låta bli att säga den personens namn hela tiden. Att då hålla inne med sina känslor av rädsla för att mötas av förakt och fördomar på jobbet för att den man älskar är av samma kön, eller för att man själv väljer att klä sig i särskilda kläder, det är inte rättvist. En arbetsplats ska vara välkomnande och öppen för alla, sa hon i en intervju med Kollega 2016.

I ett pressmeddelande skriver Unionen att Marina Åman gick in med stort engagemang i de sammanhang där hon verkade som Unionens representant.

Hon brann även för ledarskapsfrågor med särskilt fokus på att lyfta, inspirera och leda andra kvinnor vilket hon gjort med omtanke och skärpa”, skriver Unionen i pressmeddelandet.

Martin Linder, Unionens förbundsordförande:

Vi är många som kommer sakna Marina och hennes glöd, värme och rättspatos. Våra tankar i denna svåra och sorgliga stund går till Marinas familj och anhöriga.”