
Martin Linder, för närvarande Unionens andre vice ordförande, är 41 år, marknadsekonom, född i Göteborg men numera boende i Sollentuna. Han har varit andre vice ordförande i Unionen sedan den förra kongressen och har 15 års facklig erfarenhet inom Volvokoncernen. Dels som klubbordförande och koncernordförande, dels som ledamot i Sif:s förbundsstyrelse.
Hur känns det att bli nominerad?
– Man känner sig så klart både glad och hedrad att få det förtroendet från valberedningen.
– Men nu är det kongress om några veckor och då får kongressen ta ställning till hur de ser på valberedningens förslag och hur de vill att förbundets styrelse och ledning ska se ut för kommande period.
Varför tror du att du har blivit nominerad?
– Det är en bra fråga, det får du nästan fråga valberedningen om. Men jag tror att det är för att jag har en facklig erfarenhet, att jag har varit med under Unionens senaste fyra år och jobbat för Unionens framgång och utveckling. Och jag har både ett stort engagemang och en vilja att fortsätta göra det. Jag tror att valberedningen har sett att jag kan bidra till det på ett bra sätt.
Vad har du för personliga egenskaper som kan vara bra i rollen som ordförande?
– Just i rollen som ordförande tror jag att jag har styrkor i form av att jag är bra på att tänka strategiskt, att vara analytisk, och att jag är bra på att formulera mål och riktning för organisationen.
Du har ju barn. Att kunna kombinera arbete och familj är en viktig fråga för Unionen. Hur har dina tankar och diskussionerna hemma gått kring att ta steget och bli ordförande?
– Som småbarnsförälder till två barn är det alltid en utmaning att få livet att gå ihop. Det har varit en utmaning även under de här fyra åren, som innebar att vi flyttade från Göteborg till Stockholm med allt vad det innebär. Men det är klart att både jag, min fru och min familj är beredda på att det blir ytterligare en utmaning att gå in i en sådan här roll. Men det gäller samtidigt att se till att man faktiskt kan vara förbundsordförande för Unionen och samtidigt vara en förälder och pappa på ett bra sätt.
Har du något knep för att få det att gå ihop?
– I grunden handlar det mycket om planering. Att försöka lägga upp sitt arbete och sina åtaganden så att man får en balans i vem som gör vad hemma. Med bra planering och annat kan man faktiskt se till att hämta och lämna barn även med den här typen av jobb.
Valberedningen föreslår ny förbundsordförande på kongressen, men regionstyrelserna har ändå rätt att nominera vem de vill se som ordförande. En rundringning som Kollega gjort visar att Peter Hellberg, 49 år och Unionens förste vice ordförande, har fått flest röster i regionerna.
I motsats till regionerna föreslår valberedningen att Peter Hellberg ska väljas om som förste vice ordförande och att Marina Åman, 41 år, väljs till andre vice ordförande. Marina Åman jobbar i dag på IBM.
Anne Thelander, valberedningens ordförande, säger att det är för enkel matematik att bara gå på regionernas nomineringar.
– Som valberedning är vi utsedda av regionerna och jobbar på deras uppdrag för att gå lite djupare bakom nomineringarna. Att försöka skaffa oss en bild av vad det är för personer och vad som är bästa tänkbara kombination av individer. Vi ser hela styrelsen som en grupp, men presidiet är lite speciellt eftersom de är ett arbetslag som jobbar heltid med förbundsstyrelseuppdraget.
Valberedningen följer förbundsstyrelsen under hela kongressperioden och har kontinuerliga samtal med alla ledamöter, om uppdraget motsvarar deras förväntningar och om de har synpunkter på hur styrelsen jobbar. Valberedningen är dessutom med på ett antal förbundsstyrelsemöten för att förstå vilka slags frågor styrelsen hanterar, men då bara som observatörer.
– Sedan har vi varit runt och träffat regionerna i flera omgångar för att höra vilken slags ledning de vill se.
Valberedningen fick inte nomineringar från alla regioner. Anne Thelander tror att det beror på att många blev tagna på sängen när Cecilia Fahlberg meddelade att hon inte ställer upp för omval.
– Det blev lite speciellt i år eftersom Cecilia gav sitt besked ganska sent. Regionerna var nog till stor del inställda på att det inte skulle bli något ordförandeskifte och hann inte diskutera igenom nomineringarna på samma sätt som de brukar. I min egen styrelse var inte alla överens. Vi hann inte prata igenom det ordentligt.
Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse (se nedan) skulle innebära en helt jämställd styrelse, åtta kvinnor och åtta män, med en medelålder på 44 år. Kollegas rundringning visar även att flera regioner ville ha en kvinna i förbundets högsta ledning och två regioner har nominerat Victoria Kirschoff, i dag ledamot i förbundsstyrelsen, till ordförandeposten.
Valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse i Unionen, inklusive arbetsplats och regiontillhörighet:
Helena Ahrén, 46 år, Munksjö Aspa Bruk AB, Bergslagen (nyval)
Theres Sysimetsä, 37 år, Stockholm Ungdom, Stockholm (nyval)
Stefan Carlsson, 59 år, Telia Sonera Sverige AB, Öst (omval)
Björn Ekblom, 39 år, Eltel Networks Infranet AB, Göteborg (omval)
Mikael Hansson, 56 år, AstraZeneca AB R&D, Göteborg (omval)
Martin Johansson, 48 år, SAS Ground Handling Sweden AB, Stockholm (omval)
Ulrika Johansson, 44 år, Gestamp HardTech AB, Norrbotten (omval)
Gun Karlsson, 62 år, SVT, Stockholm (omval)
Victoria Kirchhoff, 47 år, Egmont Publishing Kids AB, Sydväst (omval)
Hans Lindau, 48 år, Ellos AB, Sjuhall (omval)
Suppleanter:
Kim Bodén, 30 år, Boliden Rönnskär, Västerbotten (nyval)
Pamela Valenzuela Silva, 42 år, Proffice AB, Stockholm (nyval)
Stefan Öberg, 29 år, Fagerhults Belysning AB, Småland (nyval)