Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

De står för årets fackliga stordåd

Vid Unionens kongress delades tre utmärkelser till personer som på olika sätt utfört fackliga stordåd under året. Jennie Sennemark blev årets raket. Utmärkelsen årets värvare gick till Lars Jansson och årets stordåd tilldelades Torgny Larsson.
Gabriella Westberg Publicerad 16 oktober 2015, kl 11:36
Kollega
Jennie Sennemark, klubbordförande på Medborgarskolan, utsågs på Unionens kongress till Årets Raket. Bläddra vidare till nästa bild. Kollega

Jennie Sennemark, 24 år, har enligt förbundsstyrelsen axlat ett stort ansvar som ordförande för den nybildade klubben på Medborgarskolan. ”Inför den stundande omorganisationen har hon stigit fram som en god samverkansrepresentant som med lyhördhet driver medlemmarnas önskemål och ser till hela regionens bästa”, motiverades utmärkelsen.

- Det här motiverar att fortsätta jobba fackligt. Jag vill tacka min klubb som nominerade mig till det här, sa hon när hon fick ta emot utmärkelsen från Unionens nyvalda förbundsordförande Martin Linder på onsdagskvällen, inför drygt 300 kongressledamöter.

Som huvudarbetsmiljöombud och rekryterare på Scania CV AB har Lars Jansson varit drivande i att öka klubbens storlek med mer än tre procent under 2014. ”Lars är en outtröttlig anordnare av värvande aktiviteter såväl under Unionenveckorna som vid andra tillfällen. Lars har även utvecklat det systematiska arbetsmiljöarbetet på företaget och med det ökade medlemsantalet har klubben ökat sin legitimitet och får bättre genomslag i de fackliga frågorna”, enligt motiveringen. Lars Jansson tilldelades på onsdagskvällen därför utmärkelsen årets värvare.

- Man behöver inte sluta jobba fackligt fast man fyllt 50, eller till och med 60 som i mitt fall. Jag har inte varit ensam i det här, hela klubben har varit med och jobbat.

Årets stordåd står Torgny Karlsson på Strålfors AB för, som efter ett år med flera omorganisationer stått upp för medlemmarna och visat på värdet av lokal organisering. ”Han värnar om både kollektivet och den enskildes rätt till utveckling, trygghet och glädje på arbetsplatsen. Den kraft och energi som Torgny lägger på sitt fackliga uppdrag gör honom till Unionens superhjälte på Strålfors.”

- Jag vill tacka för alla värmande ord. Jag har jobbat med det fackliga i över 25 års tid. Mitt syfte är att värna om mina medlemmar och att alla ska ha det bra. Jag är en renodlad föreningsmänniska. Det har blivit många diskussioner med mina arbetsgivare och det har känts som att det har varit omorganisationer var tioende minut ibland. Men jag gör det här med glädje. Så stort tack!

Gabriella Westberg
[email protected]