Hoppa till huvudinnehåll
Socialförsäkring

Rekordmånga ansökningar om smittbärarpenning

Anställda har tagit coronasmittan på allvar och varit hemma när de känt sig krassliga. I april ansökte 225 702 personer om ersättning för karensavdraget och samma månad ville lika många ha smittbärarpenning som under hela 2019.
Lina Björk Publicerad 8 juni 2020, kl 12:00
Christine Olsson / TT, AP Photo
Smittbärarpenning betalas ut till den som kan jobba, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra. Christine Olsson / TT, AP Photo

Om du måste avstå från att arbeta och går miste om inkomst, så har du möjlighet att ansöka om smittbärarpenning. Ungefär 400 personer får årligen den ersättningen från Försäkringskassan, majoriteten för Salmonella. När regeringen i början av året beslutade att coronaviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom och man därmed har möjlighet att ansöka om ersättningen, ansökte lika många i april, som under hela 2019. Vecka 14 slog ansökningarna i höjden och låg på 470 stycken, jämfört med åtta året innan, visar siffror från Försäkringskassan.

Läs mer: Då har du rätt till smittbärarpenning

Med anledning av coronaviruset och för att minska smittspridningen slopades också karensavdraget i mitten av mars, genom att staten betalar ut ersättning för första dagen du är hemma från jobbet. Du måste dock ansöka om ersättningen hos Försäkringskassan och det var det en hel del som gjorde. I mitten av april ansökte 225 702 personer om att få ersättning för karensavdraget. Ansökningarna ökade sedan veckan efter, för att sedan stadigt minska.

Läs mer: Slopad karensdag till följd av corona

Även föräldrar har varit hemma från jobbet i ovanligt stor skala i år jämfört med 2019. Februari brukar kallas vabruari då influensor och kräksjuka invaderar förskolor och arbetsplatser. Och det var många som vabbade i februari, men ännu fler ansökte om ersättning för mars och april, då Folkhälsomyndigheten gick ut med rekommendationerna att stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.

Allra flest vabdagar hade föräldrarna i storstadsregionerna Stockholm, västra Götaland och Skåne. 

 

Karensavdrag

  • Från och med tisdag den 7 april kan du som är anställd eller egenföretagare ansöka om ersättning för karens när du varit sjuk. Regeringens beslut gäller retroaktivt från den 11 mars. Det innebär att du kan ansöka i efterhand om ersättning för karens från då och framåt.
  • Om du är anställd sjukanmäler du dig som vanligt till din arbetsgivare, som betalar ut sjuklön till dig de första 14 dagarna. Arbetsgivaren gör karensavdraget som vanligt. Du ansöker sedan i efterhand om ersättning för karensen på Försäkringskassan.
  • Om du är egenföretagare ansöker du om ersättning för karensen och kan få ersättning för de första 14 dagarna i sjukperioden, oavsett vilken karenstid du har.
  • Anställda med sjuklön ersätts med ett schablonbelopp på 700 kr före skatt. Egenföretagare ersätts med ett schablonbelopp på 804 kr före skatt per dag.