Annons
Annons

Slöseri med pengar och människor!

Publicerad 21 oktober 2014, kl 13:05

Månadens insändare i Kollegas oktobernummer, Lena 56år, skrev att hon efter att ha blivit arbetslös, fått möjligheten att utbilda sig på nytt och därmed öka sina odds att hitta ett jobb. Dessutom gav både kurs och praktik ytterligare mervärde genom nya kontakter på arbetsmarknaden.

Detta var exakt de argument jag framförde för min egen del när jag ansökte om att få studera efter att ha blivit av med jobbet jag haft i 30 år.

Precis som Lena var jag då 56 och tyckte att jag hade många år kvar att ge och dra mitt strå till samhällsstacken!

Det stora misstaget jag gjorde var att jag på eget initiativ påbörjade en utbildning redan under min långa uppsägningstid, eftersom jag inte fick vara kvar på arbetsplatsen. Det fanns alltså gott om tid både för studier och för att söka jobb under den perioden – och jag hade ju min lön!

Men så kom dagen när det var dags att ansöka om arbetslöshetsersättning och samtidigt ansöka om att få studera på halvfart, enligt reglerna (för att resten av tiden aktivt söka jobb).

Då blev det tvärstopp. Även efter min begäran om omprövning av beslutet var det fortsatt avslag.

Nu har det gått 3 år till med arbetslöshet och naturligtvis är det de med utbildning och rätt kompetens som går före i den långa kön till alla tjänster jag söker. Trots min ålder är jag rätt säker på att jag idag hade haft ett jobb om jag fått möjlighet att slutföra mina studier. Visst skulle jag kunna ta av det lilla sparkapital jag har och läsa färdigt. Men varför, när andra i liknande situation och i samma åldersgrupp, får både utbildning och betalt? Jag har varit medlem i facket och a-kassan sedan 1984.

Min egen erfarenhet gör dessvärre att jag nu aktar mig för att ta egna initiativ. Signalerna jag fått är att jag helst inte ska göra någonting. Då kommer a-kassepengarna och någon gång händer det också att jag får en kallelse till Arbetsförmedlingen. I det läget är det lätt att tappa gnistan helt och hållet och till slut hamna utanför. Ett rent slöseri med både människor och pengar!
//Marianne, 59 år

Lediga jobb
 • Läs även...

  Debatt: ”Våga se min kunskap och kompetens”

  När arbetsgivaren läser ”särskola” på mitt cv blir det oftast ingen intervju. Varför vill inte fler arbetsgivare och förtroendevalda ta tillvara på min kompetens? frågar Mia-Jonas Plunteman som är dyslektiker och nu läser till redovisningskonsult.

 • Läs även...

  Sänkta studielån ska locka till landsbygden

  Om man flyttar till landsbygden för att bo och arbeta ska ens studielån skrivas ned med upp till 30 000 kronor per år. Det föreslår Kommunutredningen. Idén välkomnas av Maria Karlsson, Unionens regionchef i Norrbotten.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Först till kvarn får göra högskoleprovet i höst

  Först ställdes hösten högskoleprov in helt. Sedan backade regeringen lite. Nu skruvar man ytterligare lite på möjligheten att göra provet, så det gäller för högskoleprovnoviser att anmäla sig snabbt.  

 • Läs även...

  Jobberfarenhet kan bli väg till studier

  Arbetslivserfarenhet ska kunna tillgodoräknas vid studier på högskolan. Det anser valideringsdelegationen som lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Nu hoppas Unionen att politikerna ska gå vidare med förslagen.

 • Läs även...

  Hög tid att söka studiestöd

  Planerar du att utnyttja Unionens studiestöd i samband med en utbildning? Då är det dags nu. I dagsläget är 2020 det sista året som du garanterat kan ta del av medlemsförmånen.