Annons
Annons
 • Zoom Escaper hjälper dig att fly från videomötet. Foto: Shutterstock

 • Zoom Escaper hjälper dig att fly från videomötet. Foto: Shutterstock

Skrikande bebis ska rädda dig från Zoom

Publicerad 12 maj 2021, kl 07:01

Evighetslånga videomöten kan vara själsdödande. Med hjälp av verktyget Zoom Escaper kan du fejka att du har en skrikande bebis att ta hand om – och på så sätt smita från mötet. Skapare är den amerikanska konstnären Sam Lavigne.

Pandemin har lett till utbrett distansjobbande. Kollega har tidigare skrivit att det ger arbetsgivare möjlighet att övervaka vad de anställda gör vid sina datorer.

Men nu finns ett verktyg för den som känner sig sugen på att ge igen: mjukvaran Zoom Escaper. Den som laddar ner verktyget till sin dator får tillgång till sju ljud som kan spelas upp under videomötet.

Användaren kan välja mellan skällande hund, byggljud, gråtande man, skrikande bebis, kissljud, vindbrus och eko. Programmet kan också fejka dålig uppkoppling. Genom att sabotera sitt eget möte får alltså den uttröttade mötesdeltagaren en ursäkt att lämna och ägna sig åt något annat.

Zoom Escaper och Zoom Deleter

Verktyget har skapats av den amerikanska konstnären Sam Lavigne. Sajten The Verge skriver att han tidigare har skapat webbsidan Slow Hot Computer. Sidan gör din dator långsam genom att gång på gång ladda ner en bildfil. Syftet, enligt Lavigne, är att ”använda den på jobbet för att minska din produktivitet.”. Den som känner sig riktigt rebellisk kan också ladda ner Lavignes app ”Zoom Deleter” som helt enkelt avinstallerar Zoom på din dator.

I en intervju med The Verge säger Lavigne att syftet med hans konst är att bidra till maskande, minskad produktivitet, sämre resultat och självsabotage.

Läs mer: Programmen som övervakar dig på jobbet

Läs mer: Kvinnor mer drabbade av "zoomtrötthet"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  "Jag var livrädd för att gå till kontoret"

  Eva tillhör en riskgrupp och försökte förgäves få sin arbetsgivare att förstå att hon behövde jobba hemifrån. Men när Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp slutade det i stället med att Eva blev av med jobbet.

 • Läs även...

  Studie: Dåligt samvete av att jobba utomhus

  Kontorsjobb kan utföras utomhus – och det har många fördelar. Samtidigt får de som jobbar utomhus skuldkänslor, visar en studie.

 • Läs även...

  Inte bara videomötenas fel

  Distansjobbandet har satt käppar i hjulet för kreativiteten. Först skyllde jag på alla videomöten som slukar energi, men nu tänker jag att det kanske är lite mer komplicerat än så.

 • Läs även...

  Hälften väljer bort sin kollega

  Närmare hälften anser att gemenskapen med kollegor inte är lika viktig nu som innan pandemin. Det visar en ny undersökning.

 • Läs även...

  Olagligt för chefen att mejla efter arbetstid

  I Portugal är det olagligt för chefer att kontakta medarbetare efter arbetstid. Den som skickar mejl på kvällskvisten eller ringer på helgen kan dömas till böter. Dessutom har föräldrar med sjuka barn rätt att jobba hemifrån.

 • Läs även...

  Här får hunden följa med till kontoret

  Att ha hund på jobbet är en dröm för många. Nu lockar mobiloperatören Tre medarbetarna tillbaka med en inglasad hundzon. It-företaget Dustin väljer en annan väg efter pandemin och tillåter distansarbete på heltid.