• Zoom Escaper hjälper dig att fly från videomötet. Foto: Shutterstock

Skrikande bebis ska rädda dig från Zoom

Publicerad 12 maj 2021, kl 07:01

Evighetslånga videomöten kan vara själsdödande. Med hjälp av verktyget Zoom Escaper kan du fejka att du har en skrikande bebis att ta hand om – och på så sätt smita från mötet. Skapare är den amerikanska konstnären Sam Lavigne.

Pandemin har lett till utbrett distansjobbande. Kollega har tidigare skrivit att det ger arbetsgivare möjlighet att övervaka vad de anställda gör vid sina datorer.

Men nu finns ett verktyg för den som känner sig sugen på att ge igen: mjukvaran Zoom Escaper. Den som laddar ner verktyget till sin dator får tillgång till sju ljud som kan spelas upp under videomötet.

Användaren kan välja mellan skällande hund, byggljud, gråtande man, skrikande bebis, kissljud, vindbrus och eko. Programmet kan också fejka dålig uppkoppling. Genom att sabotera sitt eget möte får alltså den uttröttade mötesdeltagaren en ursäkt att lämna och ägna sig åt något annat.

Zoom Escaper och Zoom Deleter

Verktyget har skapats av den amerikanska konstnären Sam Lavigne. Sajten The Verge skriver att han tidigare har skapat webbsidan Slow Hot Computer. Sidan gör din dator långsam genom att gång på gång ladda ner en bildfil. Syftet, enligt Lavigne, är att ”använda den på jobbet för att minska din produktivitet.”. Den som känner sig riktigt rebellisk kan också ladda ner Lavignes app ”Zoom Deleter” som helt enkelt avinstallerar Zoom på din dator.

I en intervju med The Verge säger Lavigne att syftet med hans konst är att bidra till maskande, minskad produktivitet, sämre resultat och självsabotage.

Läs mer: Programmen som övervakar dig på jobbet

Läs mer: Kvinnor mer drabbade av "zoomtrötthet"

David Österberg
David Österberg
[email protected]
 • Läs även...

  Missnöje på Gekås: Förbjöds jobba hemifrån

  Det råder missnöje bland Unionenmedlemmarna på Gekås Ullared. En av flera saker som irriterat fackklubben är att Gekås förbjudit tjänstemännen att jobba hemifrån under pandemin, även när smittspridningen var hög.

 • Läs även...

  Distansarbete gör det möjligt att fly staden

  Den som jobbar hemifrån och drömmer om ett liv på landet har chansen nu. Förra året flyttade fler från än till Stockholm och Västra Götaland. Familjen Rendik Henningsson lämnade radhuset i Södertälje för en gård i Småland.

 • Läs även...

  Sänkt lön vid distansarbete?

  Ökad kontroll och lägre lön. Det kan bli följden av ett fortsatt utbrett distansarbete, tror trendspanaren Magnus Lindkvist.

 • Läs även...

  Debatt: Kritik av arbetsgivare i sociala medier

  Vad du får och inte får säga om din arbetsgivare i sociala medier är oklart. I framtida avtalsförhandlingar måste gränsen bli tydlig kring anställdas rättigheter och skyldigheter, skriver Unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Här spelar kollegorna datorspel på distans

  Det senaste året har många anställda suttit som ensamma öar och jobbat. På spelhobbyförbundet Sverok har man schemalagt två timmars gemensamt spelande i månaden för att bryta isoleringen. Här listar de bästa spelen för att hänga med kollegorna digitalt.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.