Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Semester bra för hjärtat

Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.
Linnea Andersson Publicerad 2 juli 2019, kl 13:07
Colourbox
Ta hand om ditt hjärta – ta semester. Colourbox

Nog känner vi innerst inne att semester är bra för oss. Ledigheten ger ofta perspektiv på saker och ting, vi får sova ut och hjärnan slipper multitaska.

Nu visar forskning dessutom att semester är hälsosamt för hjärtat. Det är forskare vid universitetet i Syrakusa, Italien, som kommit fram till att människor som semestrar mer har en minskad risk för metabolt syndrom (samlingsnamnet för ett antal faktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom). Ju fler faktorer du har, desto högre risk för hjärtat.  

– Det här är viktigt för vi ser faktiskt en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom ju mer semester en person har, säger Bryce Hruska, en av forskarna bakom studien, till Science Daily.

Vad det är som gör att semester är så bra för hjärtat vet forskarna ännu inte, men påpekar att det är av största vikt att människor tar ut de semesterdagar som de har rätt till.

– Det skulle innebära påtagliga hälsofördelar, säger Bryce Hruska.

Neurovetenskaplig forskning har tidigare visat att semester även är nödvändigt för att reparera hjärnfunktioner som tagit skada av långvarig stress – förutsatt att du kopplar bort mejl, mobil och möten.

Läs mer: Maxa hjärnan – med semester

Läs hela studien om hjärt-kärlsjukdom här.

Linnea Andersson
[email protected]