Hoppa till huvudinnehåll
Semester

Semester bra för hjärtat

Snart dags för en välbehövlig semester? Eller ligger du kanske redan och latar dig med en bok i hängmattan? Då gör du hjärtat en tjänst och minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, visar ny forskning.
Linnea Andersson Publicerad 2 juli 2019, kl 13:07
Colourbox
Ta hand om ditt hjärta – ta semester. Colourbox

Nog känner vi innerst inne att semester är bra för oss. Ledigheten ger ofta perspektiv på saker och ting, vi får sova ut och hjärnan slipper multitaska.

Nu visar forskning dessutom att semester är hälsosamt för hjärtat. Det är forskare vid universitetet i Syrakusa, Italien, som kommit fram till att människor som semestrar mer har en minskad risk för metabolt syndrom (samlingsnamnet för ett antal faktorer som ökar risken för hjärt-kärlsjukdom). Ju fler faktorer du har, desto högre risk för hjärtat.  

– Det här är viktigt för vi ser faktiskt en minskad risk för hjärt-kärlsjukdom ju mer semester en person har, säger Bryce Hruska, en av forskarna bakom studien, till Science Daily.

Vad det är som gör att semester är så bra för hjärtat vet forskarna ännu inte, men påpekar att det är av största vikt att människor tar ut de semesterdagar som de har rätt till.

– Det skulle innebära påtagliga hälsofördelar, säger Bryce Hruska.

Neurovetenskaplig forskning har tidigare visat att semester även är nödvändigt för att reparera hjärnfunktioner som tagit skada av långvarig stress – förutsatt att du kopplar bort mejl, mobil och möten.

Läs mer: Maxa hjärnan – med semester

Läs hela studien om hjärt-kärlsjukdom här.

Semester

Röda dagar 2024 – då ska du ta långledigt

Vill du maxa din ledighet 2024? Här är alla röda dagar och helgdagar nästa år – som är fler än 2023. Läs om när det är smartast att ta ledigt för att få så många långhelger som möjligt.
David Österberg Publicerad 2 november 2023, kl 06:01
Hand vrider klossar med texten 2023 till 2024.
Med lite planering kan du få långledigt vid helgdagar 2024. Foto: TT

2024 har fler röda dagar och helgaftnar på vardagar än 2023. Elva av de här lediga dagarna infaller på en vardag jämfört med nio dagar 2023.

Röda dagar är helgdagar som är arbetsfria enligt lag. En helgafton är en dag före allmän helgdag, till exempel skärtorsdagen, då vissa är lediga eller jobbar halvdag, medan andra jobbar, beroende på anställningsavtal. De flesta är lediga på helgaftnar som julafton, midsommarafton och nyårsafton.

Om du planerar smart och tar ledigt vid rätt tillfällen kan du maxa dina röda dagar 2024 och få ut fler långhelger. Till exempel vid nationaldagen i juni och julen 2024. Med bara tre semesterdagar vid julen kan du vara ledig nästan två veckor.

 

Röda dagar 2024

1 januari (måndag) Nyårsdagen

6 januari (lördag) Trettondagen

29 mars (fredag) Långfredagen

31 mars (söndag) Påskdagen

1 april (måndag) Annandag påsk

1 maj (onsdag) Första maj

9 maj (torsdag) Kristi himmelfärdsdag

19 maj (söndag) Pingstdagen

6 juni (torsdag) Sveriges nationaldag

21 juni (fredag) Midsommarafton

22 juni (lördag) Midsommardagen

2 november (lördag) Alla helgons dag

24 december (tisdag) Julafton

25 december (onsdag) Juldagen

26 december (torsdag) Annandag jul

31 december (tisdag) Nyårsafton

 

Maxa ledigheten så här

Påsken

Påsken infaller tidigt i år. Skärtorsdagen är den 28 mars. Du kan välja mellan att ta ledigt fyra dagar före eller efter påsken och få ut tio lata dagar: den 23 mars till 1 april eller 29 mars till 7 april.

Första maj

Ta ledigt torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj och få fem härliga dagar när våren är som vackrast. En del jobbar dessutom halvdag på Valborgsmässoafton den 30 april och då blir ledigheten extra lång.

Kristi himmelsfärd

Ta ledigt fredagen den 10 maj, efter Kristi himmelfärdsdag, och ta fyra dagars helg 9-12 maj.

Nationaldagen

Ta ledigt fredagen den 7 juni och få fyra dagars helg 6-9 juni.

Julen

Julen 2024 är betydligt bättre än julen 2023, ur ett ledighetsperspektiv. Med hjälp av bara tre semesterdagar kan du få 12 lediga dagar. Ta semester den 23, 27 och 30 december så kan du vara ledig 21 december till 1 januari.