Annons
Annons
  • 300 anställda på Ryanair riskerar att förlora jobben i Spanien. Foto: Johan Nilsson/TT

Risk för strejk på Ryanair

Publicerad 21 augusti 2019, kl 16:07

Ryanairs kabinpersonal varslar om strejk med anledning av flygbolagets planer på att stänga ner tre baser i Spanien. I Sverige fortsätter Unionens kamp för att få till ett kollektivavtal.

Ryanair planerar att stänga baserna på Gran Canaria och Teneriffa på Kanarieöarna samt i Girona på det spanska fastlandet. Enligt flygbolagets ledning är skälen den försenade leveransen av Boeing 737 Max-plan, som fick flygförbud av säkerhetsskäl, samt höjda bränslepriser och ökade personalkostnader. Totalt är det runt 300 personer som arbetar på dessa baser och vars jobb nu är i farozonen, även om Ryanair inte har specificerat hur många som kommer att sägas upp. 

Beskedet har fått Ryanairs spanska fackförening för kabinpersonal att varsla om en tio dagar lång strejk med start 1 september om flygbolaget inte tar tillbaka planerna, rapporterar Reuters. Det irländska lågprisbolaget har i dag 13 baser i Spanien, och en strejk skulle beröra samtliga.

Hur Ryanairanställda i Sverige kommer att agera i frågan är ännu oklart.

– Det finns en oro bland medlemmarna att samma sak ska hända i Sverige men samtidigt en trötthet på deras urusla vilkor. Strejken i Spanien handlar om att lägga ner baser och Sverige har inte fått något definitivt besked om att några baser ska läggas ner här, även om vi fått varningar om att företaget är i ett pressat läge ekonomiskt, säger Lise Iderström, central ombudsman på Unionen.

Hon poängterar att den sortens strejk som nu är aktuell i Spanien inte är norm i Sverige.

– Vi punktstrejkar normalt inte med ett slutdatum satt på förhand, och inte heller på grund av nedläggning av arbetsplatser. Om vi strejkar är det för att få till ett vettigt kollektivavtal. Vi fortsätter förhandlingarna om ett avtal, och når vi inte fram den vägen så får vi ta ställning till vilka tillvägagångssätt vi ska ha.

Läs mer: Avtal – men ännu inget kollektivavtal med Ryanair

Även brittiska, irländska och portugisiska fackföreningarna på Ryanair har beslutatat att gå ut i strejk. Och piloter i Spanien ska dessutom inom kort hålla en omröstning angående strejkaktioner, dessa strejkhot kommer till följd av att lågprisflygbolaget i slutet av juli meddelat att det kommer skära ned med 1 500 piloter och kabinanställda.

Läs mer: Ryanairs varning uppfattas som hot

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]