Hoppa till huvudinnehåll
Politik

Eva Nordmark blir arbetsmarknadsminister

TCO:s ordförande Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Det står klart sedan statsminister Stefan Löfven presenterat sin regeringsförklaring under riksdagens öppnande i dag. Unionens Peter Hellberg går upp som tillförordnad TCO-bas.
Ola Rennstam Publicerad 10 september 2019, kl 14:54
Anders Wiklund/TT
Eva Nordmark har varit ordförande för TCO sedan 2011. Anders Wiklund/TT

Eva Nordmark, född 1971 i Luleå, har bred facklig och politisk bakgrund. Via SSU i Norrbotten och ledamot i kommunstyrelsen blev hon som 19-åring riksdagsledamot för Socialdemokraterna 1995. 2004 valdes hon till förbundsordförande för SKTF, nuvarande Vision, och 2011 tog hon över ordförandeklubban för TCO.

– Alla som kan arbeta ska arbeta, våra företag ska kunna växa och arbetsgivare måste kunna rekrytera den kompetens som de behöver. Det här är frågor som jag brinner för och har arbetat med under större delen av mitt vuxna liv, sa Eva Nordmark under tisdagens presskonferens.

Såväl Unionen som LO är positiva till att Stefan Löfven valt en person från de fackliga leden.

Läs mer: Unionen välkomnar valet av Nordmark

Under sin tid som TCO-bas har Eva Nordmark arbetat för att höja taket i a-kassan och förbättra villkoren för tjänstemannagrupperna när det gäller trygghetssystemen.

När Eva Nordmark föddes bodde familjen i en etta i en ort utanför Luleå och hon har beskrivit sin familj som ”en typisk arbetarklassfamilj uppifrån Norrbotten”. En sammanställning som tidningen Arbetsvärlden gjort visar att hon i dag är bäst betald i fackvärlden med en förvärvsinkomst på drygt 170 000 kronor i månaden. Förutom arvodet från TCO kommer hennes inkomster från styrelsearvoden i Folksam och Luleås tekniska universitet.

Eva Nordmark efterträds tillfälligt av Peter Hellberg, Unionens förste vice ordförande samt vice ordförande i TCO.

– Vi kommer att sakna Eva som ordförande. Samtidigt står TCO sig starkare än någonsin och vi befinner oss i början av en ny kongressperiod med en klart utpekad inriktning av vår verksamhet, säger Peter Hellberg i ett pressmeddelande från TCO och understryker att TCO kommer fortsätta att mycket noga nagelfara och påverka regeringens arbetsmarknadspolitik.

TCO kommer i dagarna kalla till en extrakongress för att välja ny ordförande.

I en intervju i Kollega 2015 sade Eva Nordmark att TCO ville se en blocköverskridande skattereform tänkt att gynna utbildning och företagande.

– Individernas och samhällets möjlighet till omställning måste stärkas. Vi vill se stabila trygghetssystem och utökade möjligheter att utbilda sig genom hela yrkeslivet. Dessutom behöver Sverige ett skattesystem som premierar utbildning, ansvarstagande och företagande och som ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera en god framtida välfärd.

Eva Nordmark efterträder Ylva Johansson som blir ny EU- kommissionär för migrationsfrågor.

Läs mer: Eva Nordmark leder TCO vidare