Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Skippa återbetalning – tjäna tusenlappar

Genom att ta bort återbetalningsskyddet för tjänstepensionen går det att öka pensionen med flera tusen kronor i månaden. Det visar nya siffror från tjänstepensionsföretaget Collectum.
Niklas Hallstedt Publicerad 21 januari 2014, kl 14:29

Återbetalningsskyddet ser till att dina efterlevande får ut hela eller delar av ditt pensionskapital när du avlider. Men skyddet är inte gratis, utan påverkar din egen pension påtagligt.

I sina beräkningar visar Collectum till exempel att en ingenjör med 56 400 kronor i slutlön får 36 000 kronor i månaden i samlad pension om han eller hon har kvar återbetalningsskyddet. Utan återbetalningsskydd får ingenjören i stället 38 200 kronor. På ett år blir det alltså 26 400 kronor extra.

Beräkningarna bygger på en jämförelse mellan personer som inte haft återbetalningsskydd alls och sådana som haft det hela tiden. Men det finns möjlighet att välja bort det senare.

- Även om du väljer bort skyddet när du närmar dig pension kan det betyda en hel del pengar, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Återbetalningsskyddet kan vara en trygghet när man har familj, men för den som är ensamstående eller har vuxna barn kanske det inte längre fyller någon funktion.

- Många gånger har man ett skydd som man inte behöver. Man bör överväga om man behöver det, och annars välja bort det, säger Tomas Carlsson.

Om man nu vet om att man har återbetalningsskydd. Enligt Tomas Carlsson finns det undersökningar som visar att många inte kommer ihåg att de valt återbetalningsskydd och därför missar att välja bort det. Dessutom är okunskapen om vad skyddet innebär stor: mer än hälften av alla pensionssparare vet inte vad ett återbetalningsskydd är, enligt siffror från pensionsbolaget AMF 2012.

Fakta

Den som vill välja eller välja bort återbetalningsskydd gör det på www.collectum.se

Niklas Hallstedt
[email protected]