Tack för alla bra tips och recept som vi fick in i vår tävling "Brukar du laga billig mat?". Här är några av recepten.
Snabbfiskat
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg tinad vit fiskfilé i en smörad ugnsfast form. Bred över ett tjockt lager pesto, slå en förpackning krossade tomater och smula fetaost över. Ställ i mitten av ugnen i ungefär 15-20 minuter. Under tiden kokar du bulgur som serveras till.
Potatissoppa
6-8 potatisar
1 gul lök
10 cm purjolök
Några bitar spenat
½ -1 dl grädde
1 liter vatten
Salt och peppar
Skala och skiva potatisen. Skär lök och purjo och koka tillsammans med potatisen i vattnet i ungefär 20 minuter. Mixa lite men inte till en sörja. Blanda ner några bitar djupfryst spenat och grädde. Krydda med salt och peppar.
Linssoppa
3 dl röda linser
Ca 1 liter vatten
6 dl tärnad rå potatis
1 tärnad morot
1 hackad gul lök
1 tärnad röd paprika (tillsätts i slutet av kokningen)
2-3 klyftor vitlök
1-2 msk riven ingefära
1 knivsudd chili
1 grönsaksbuljong tärning
Salt och vitpeppar
2 msk gurkmeja
Koka allt (utom paprikan) sakta i en gryta under lång tid. Tillsätt mer vatten om så önskas. Låt dra på eftervärmen.
Kikärtssås
Serveras till pasta eller ris. Räcker till 4 portioner
400 gram kikärter naturella (1 burk)
370 gram passerade tomater (1burk)
1 rödlök hackad
3 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 curry
1 tsk chilipeppar
1 tsk kummin
Salt och peppar
Värm upp allt i en kastrull och servera till pasta eller ris.
Korvsås till pastan
400 gram korv
250 gram champinjoner
1 ½ dl matlagningsgrädde
500 gram djupfrysta broccolibuketter
1 tsk salt
1 krm peppar
Skär korven i tunna strimlor. Skölj och skär champinjonerna i fjärdedelar. Koka upp grädden med salt och peppar. Lägg i champinjonerna och låt koka 5 mintuter under lock. Tillsätt korv och broccolibuketter. Låt koka ytterligare 5 minuter. Servera till pasta.
Röd linssås till pasta
4 portioner
1 gul lök
1 morot
1 dl röda linser
3 ½ dl grönsaksbuljong
1 lagerblad
½ tsk basilika
½ tsk timjan
2 msk tomatpuré
Skala lök och morot. Hacka löken och riv moroten grovt. Skölj linserna.
Koka upp linserna i buljongen tillsammans med lagerbladet. Tillsätt lök och morotshack och låt såsen koka 15 minuter. Smaksätt med söndersmulad basilika, timjan och tomatpuré. Servera med pasta.
Linssoppa á la familjen Moser
1 tärning grönsaksbuljong
1 liter vatten
2 st morötter
4 st potatisar
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl röda linser
Fräs en pressad vitlöksklyfta med en hackad lök i lite olja i en kastrull. Häll på vatten och buljongtärningen. Skär moroten i slantar och potatisen i bitar. Lägg dessa i kastrullen. Koka upp och häll i linserna och koka allt i 10 minuter.
Mousaka
4 portioner
400 gram bland- eller nötfärs (ett billigare alternativ är 2 st champinjoner på burk)
6 medelstora potatisar
1 stor aubergine
1 gul lök
2 burkar passerade eller krossade tomater
1 dl mjölk
150 gram riven ost
1 msk rapsolja
Salt och peppar
Fräs löken och färsen i en stekpanna med rapsolja, mjölk och passerade tomater. Skala och skär potatisen i medelstora bitar. Skär aubergine i lika stora bitar. Lägg först aubergine i en ugnsform, sedan köttfärsen och potatis. Upprepa några gånger och strö över salt, peppar och ost i slutet. Grädda i ugnen ca 40 minuter på 200 grader.