Prenumerera på Kollegas nyhetsbrev
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är du medlem i Unionen? Vill du få alla våra nyheter, tips och granskningar direkt i din inkorg?
Enkelt! Anmäl dig via länken
Är det självklart att Unionen ska delta på kongresser i andra världsdelar?
– Den privata sektorn blir allt mer globaliserad, det är viktigt att vår verksamhet inte upphör vid Sveriges gränser. Vi möts snarare av åsikten att vi har ett FÖR nationellt perspektiv. Vi har ofta video- och telefonmöten med olika parter men jag skulle gärna se att vi kunde utnyttja tekniska möjligheter ännu mer. Samtidigt handlar det om att bygga nya relationer, skapa förtroende och utbyta erfarenheter och då krävs oftast ett personligt möte för att senare ha kontakt på andra sätt. För egen del har jag genomfört cirka fem resor om året utanför Norden och en till två utanför Europa.
Läs också: Så försvarar Unionen resandet
Ni har ändrat resepolicyn. Vilka konsekvenser kommer det att få för ert internationella arbete?
– Självklart kommer vi att fortsätta ha en hög ambitionsnivå. Men det kommer att uppstå situationer då man komma fram tajt inpå då man ska börja jobba. Vi får hitta andra sätt att hantera återhämtningen, bland annat genom att fördela hur många som reser och hur ofta.
Läs också: Unionen slutar resa business class
– Att vi tidigare – i undantagsfall – hade möjlighet att åka business class vid interkontinentala resor beror på arbetsmiljö och återhämtning. Alltså att till exempel få tillräckligt med benutrymme så att man kan sova och inte tappar en hel natt.
Varför har ni inte valt de billigaste av de hotell som kongressarrangören valt ut?
– Arrangörerna har gått ut med rekommendationer att vi inte ska boka de billigaste hotellen eftersom de ska vara tillgängliga för delegater från fattiga länder. I vår nya policy har vi förtydligat att vi hädanefter alltid ska bo på mellanklasshotell även i dessa sammanhang.
Ni vill inte redovisa kostnader med respekt för resenärernas integritet. Har medlemmarna inte rätt att få veta hur pengarna används?
– Vår verksamhet granskas på medlemmarnas uppdrag; genom externa revisorer, förtroendevalda revisorer och granskningsutskott som utses vid kongressen och förbundsråd. Då får de reda på om vi har följt de beslut vi har fattat och hanterat kostnader på det sätt vi har sagt, utifrån uppdraget medlemmarna gett oss.
Varför kan ni inte redovisa en klumpsumma?
– Majoriteten av dem som jobbar internationellt är anställda av Unionen, vi är alltså deras arbetsgivare. Att lämna ut kostnader och detaljerade uppgifter till media om vad ett fåtal personer har gjort vid en enskild aktivitet blir knepigt ur ett integritetsperspektiv. Vi har svarat på alla frågor om hur många som rest, resans längd, typ av hotell och biljett. Det internationella arbetet har skett inom ramen för Unionens verksamhet och inte medfört några bedyrande kostnader.
Kommer det ytterligare förändringar av policys?
– Vi ser över alla våra policys årligen och har bett en auktoriserad revisionsbyrå att gå igenom alla våra internationella resor från 2014 och framåt för att se om vi följt riktlinjer, beslut och policys. Vi kommer att vara transparenta och redovisa vad de kommer fram till.
Elisabeth Sasse, kanslichef på Unionen, lämnar sitt uppdrag efter sommaren. Den informationen gick förbundet ut med till samtliga anställda under fredagsförmiddagen. Sasse är högsta chef över fackförbundets omkring 1000 anställda personer.
I ett skriftligt meddelande till de anställda förklarar Sasse avgången:
– Det var en annan förbundsstyrelse som rekryterade mig, som då la stor vikt vid min affärsbakgrund. Några år senare, med en ny förbundsstyrelse vid rodret, prioriteras andra egenskaper och drivkrafter än de jag rekryterades för. Det känns därför både naturligt och rätt att jag och Unionen går skilda vägar.
Avgången sker två veckor efter att Unionens andre vice ordförande lämnade sitt uppdrag. Elisabeth Sasse säger till Kollega att "ingenting har hänt" utöver det som står i det kortfattade meddelandet till personalen, och att hennes avgång "verkligen inte" hänger ihop med andre vice ordförandens avgång.
Förbundsordförande Peter Hellberg säger samma sak.
– Jag skulle verkligen vilja trycka på att de inte hänger ihop. Snarare tvärtom, på något vis. Det är djupt olyckligt att de här två sakerna skulle kunna riskera att sammanblandas, för de har verkligen inte alls med varandra att göra, säger Hellberg till Kollega.
Elisabeth Sasse rekryterades 2022. Den största förändring som skett i Unionen sedan dess är att man har fått en ny ordförande. Elisabeth Sasse säger att det inte finns någon personkonflikt mellan henne och den nyvalda ordföranden Peter Hellberg.
– Nej, det finns ingen konflikt alls. Det är en ny ordförande, ett nytt presidium och en ny förbundsstyrelse, det är många nya i förbundsstyrelsen. Det är inte ett dugg konstigt att en förbundsstyrelse måste få välja sin kanslichef.
Sker detta på förbundsstyrelsens initiativ?
– Nej, det står väl också i meddelandet [till de anställda], att vi har pratat om detta ett tag. Vi är helt överens. Det här är helt rimligt och bra.
Unionen har satt ett ambitiöst mål om att vara 50 000 förtroendevalda år 2027. Än så länge går den utvecklingen relativt långsamt. Hänger det ihop med din avgång?
– Nej, det gör det absolut inte.
I meddelandet till de anställda skriver du att den nya förbundsstyrelsen "prioriterar andra egenskaper" än dina. Vad är det för prioriteringar hos den nya styrelsen som du inte kunnat leva upp till?
– Jag tycker att du ska prata med Peter Hellberg om det. Jag tror inte alls att jag inte har kunnat leva upp till andra prioriteringar. Det handlar mer om, precis som det står i meddelandet, vad jag har rekryterats för. De tar en lite annan väg, och då är det så.
Även Peter Hellberg förnekar att det rör sig om en personkonflikt.
– Jag var också en del av den förbundsstyrelse som rekryterade henne. Så nej, det gör det verkligen inte. Vi har haft en väldigt bra dialog under den här perioden sedan jag blev ordförande.
Gällande målet att nå 50 000 förtroendevalda säger han:
– Där tycker vi att vi haft en väldigt bra dialog om det faktum att det går lite långsammare än vi skulle önska, och att det finns planer på hur man ska förändra det arbetet, och så vidare. Så det korta svaret är nej, det är inte det som ligger bakom.
Vad är det för prioriteringar hos den nya förbundsstyrelsen som Elisabeth Sasse inte har kunnat leva upp till?
– Det vi har pratat om är ju att vi vill hitta en ledning, med kanslichef i toppen, som har förmågan att hitta energin i hela organisationen för de förändrade arbetssätt och det vi har beslutat om. Här upplever vi att vi kan få in en ny energi i organisationen, för våra utvecklade mål, om vi gör det här bytet.
Vad är det för mål?
– Det är både att vi har ändrat vår struktur i att definiera den demokratiska organisationens, alltså förtroendevaldas roll, framför allt på regional nivå men även i hela förbundet. Kontra vad kansliet och de anställda ska göra. Förtroendevaldamålet som du påpekade, 50 000 förtroendevalda 2027, är också ett av de absolut viktigaste målen.
– Men sedan handlar det naturligtvis om att vi som Sveriges största fackförbund vill synas och höras och ha ett inflytande som motsvarar det.
Och detta har inte Elisabeth Sasse kunnat uppnå?
– Jo, hon har gjort ett väldigt bra arbete, precis som vi påpekar i pressmeddelandet. Men vi tror att det kan behövas ny energi in i både anställdaorganisationen och förtroendevaldaorganisationen för att ta nästa steg i den här utvecklingen.
Enligt Unionens verksamhetsberättelse för 2023 har kanslichefen ett avtal om avgångsvederlag på motsvarande 18 månadslöner. I samma dokument står att Sasse har en månadslön på 151 000 kronor.
Peter Hellberg bekräftar för Kollega att det är 18 månadslöner som gäller för Elisabeth Sasses avgångsvederlag och att de inte har kommit överens om något ytterligare. Det innebär att kostnaden för Unionen blir minst 2 718 000 kronor, plus sociala avgifter. Om Sasse får ett nytt jobb inom de 18 månaderna räknas avgångsvederlaget av mot den nya lönen.
Elisabeth Sasse har tidigare bland annat varit chef på försäkringsbolaget Folksam. På frågan om vad hon ska göra nu svarar hon:
– Jag har en anställning som är kopplad till ett avtal. Så jag kommer kunna klara mig ett tag. Sedan har jag lite olika trådar som jag drar i. Jag känner mig helt lugn och trygg med det, det kommer gå bra för mig.
Tillförordnad kanslichef blir nu Malin Engström, som kommer från en roll som chef över Unionens regionchefer.
I meddelandet till de anställda säger Peter Hellberg att Unionens förbundsstyrelse kommer ge information om rekryteringen av en ny ordinarie kanslichef "efter sommaren".