Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Varselvåg inte tecken på lågkonjunktur

Den senaste månadens varsel i Skåne är inte början på en lågkonjunktur. I stället handlar det om strukturomvandlingar på grund av digitaliseringen.
Linnea Andersson Publicerad
Håkan Dahlström/Flickr
Handeln är en bransch som är särskilt drabbad av digitaliseringen. Håkan Dahlström/Flickr

Under november månad har varslen duggat tätt i Skåne. Det inleddes med Tetra Pak, följt av Sony och Ikea, där även anställda i Småland varslades om uppsägning.

Unionen befarar, tillsammans med många andra, att en minskad tillväxt inom bland annat fordonsindustrin under 2019 i värsta fall kan dra ner Sverige i en lågkonjunktur.

Läs mer: Avmattad tillväxt i fordonsindustrin

Men Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, tror inte att de varsel som vi nu har sett är tecken på en eventuell konjunkturnedgång.

– Att de kommer samtidigt tror jag delvis är en slump och en del av ett större mönster med strukturomvandling där företagen har behov av att ändra sin kompetens och inriktningen på sin verksamhet. I en lågkonjunktur brukar hushåll och företag hålla hårdare i plånboken och då minskar efterfrågan, men det verkar inte vara orsaken bakom de här neddragningarna, säger hon.

I stället för minskad köplust verkar varslen alltså snarare vara ett led i digitaliseringen. Både detaljhandeln och partihandeln är branscher som är särskilt utsatta i och med att e-handeln växer i hög takt, vilket påverkar Ikea.

Läs mer: Handel i förvandling

– På Ikea handlar det inte om att minska personalstyrkan totalt sett utan där räknar man med att bli fler. Samtidigt är det inte säkert att det blir fler tjänstemän, eftersom Ikea till exempel vill expandera när det gäller servicetjänster som hemleverans och installation. Det kommer också nya tjänstemannajobb, men de har sannolikt en annan profil än de som förvinner och med ett ökat behov av digital kompetens.

Läs mer: Ikea varslar 650 tjänster i Sverige

Vad gäller Sony tror Katarina Lundahl att varslet är en konsekvens av en hård global konkurrens, inte minst vad gäller teknikutveckling.

Läs mer: Klart att 200 varslas på Sony

Inte heller Nils Karlsson, nationalekonom och vd på Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, tror att varslen är förskalv från en kommande lågkonjunktur.

– Jag tror inte man behöver vara orolig. Sony och Ikea handlar om naturlig omstrukturering orsakad av det pågående teknikskiftet. Sannolikt kommer fler nya jobb skapas än de som försvinner, men med nya kompetenskrav förstås, säger han.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.