Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

10 steg för att bli Årets sajt

Stockholm stads hemsida stockholm.se utsågs i går av Internetworld till årets bästa svenska sajt. Från scenen på Waterfront, ett stenkast från stadshuset, förklarade webbredaktören Malin Marcusson och Johannes Söderlund, strateg för digitala kanaler, hur de fått fram vinnarsajten.
Gabriella Westberg Publicerad
Kollega
Stockholm.se korades till Årets sajt i samband med konferensen Webbdagarna på Stockholm Waterfront, på onsdagen 24 mars. Kollega

- Ett mobilt fokus, framförallt. Det har vi jobbat med att testa på flera sajter tidigare och nu var vi redo att köra på den stora sajten, stockholm.se, sa Johannes Söderlund.

Helt nödvändigt var också att ha hela organisationen med sig i utvecklingen med den nya digitala kontaktpunkten, konstaterade han.

- Hela organisationen har fått ett digitalt fokus, det har varit ett enormt driv med detta.

- Vi har arbetat mycket med tillgänglighetsfrågor, vi måste anpassa sajten så att den funkar för medborgarna, tillförde Malin Marcusson.

Utmärkelsen Årets sajt har delats ut av redaktionen bakom Internetworld sedan 1997 och ingår i den årliga listningen Topp100, vars jury – som består av Internetworlds redaktion - utser de bästa sajterna inom 16 olika kategorier. Tidigare vinnare har varit, bland andra: Torget, Lunarstorm, Passagen, Spray, Ving och TV4. Aftonbladet har tagit hem utmärkelsen fyra gånger.

Utmaningen i dag är att ligga i fas med sina besökares behov och vanor, skriver Internetworld. Och 2014-15 är det mobilen som är den främsta enheten. På flera stora sajter har mobilbesöken redan gått förbi desktop, på andra är det jämnt. Juryn för årets Topp100 och Årets sajt har därmed fokuserat mycket på mobilupplevelsen och det sammantagna intrycket av hur sajterna funkar på olika enheter och skärmar.

Stockholm stad fick utmärkelsen för en tydlig, konsekvent och strukturerad sajtupplevelse.

Mobilfokuset fick också ett extra pris i år – bolaget Apegroup nyinstiftade pris för Årets bästa mobila lösning – vilket gick till appen Lifesum, som utlovar sina användare ett sundare och lyckligare liv.

GÖR SÅ HÄR!

Från scenen på Waterfront listade Katarina Strömberg, chefredaktör på Internetworld, några av de trender juryn spanat in för nästa år. Så här tar man hem utmärkelsen Årets sajt 2016:

  1. Mobilt! Ja, det fortsätter. Mobilt först är ofrånkomligt.
  2. För alla, överallt, alltid! Tillgängligt, enkelt och relevant för varje enskild besökare vid varje enskilt besök.
  3. Appar med syfte och mening – skapa inte appar om det inte ger mer än en sajt!
  4. Stort och färgglatt! Gärna skrikigt, rosa och gult.
  5. Enkelt, avskalat, mycket bilder, stora typsnitt.
  6. Snabba genvägar till det man för tillfället söker.
  7. Våga välja bort! Lyft fram det viktiga, annat hittar man om man söker.
  8. Bra sökfunktioner!
  9. Göm inte SM-knapparna längst ner i sidfoten!
  10. Ta hand om besökare som kommer via länk! Se till att visa relaterat material.


Fotnot: Ta en extra titt på Kollega.se! : )

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.