
Sveriges chefer håller hårt vid jultraditionerna. Sju av tio chefer tänker ge sina anställda en julgåva i år. Men det skiljer sig en hel del beroende på bransch och region.
Störst chans att få en julklapp har anställda inom privat sektor, där kommer 82 procent av cheferna att ge sina anställda en julgåva. Bäst utdelning på julklappslotteriet får anställda inom bank- och finanssektorn. Störst risk är att du går hem tomhänt över jul är det om du arbetar i offentlig sektor eller inom en ideell eller frivillig organisation, där uppger endast 53 procent av cheferna att de ska köpa klappar.
Hur många julklappsäckar det blir beror också på var i landet man är bosatt. Minst chans har anställda i mellersta Norrland, medan chefer i Dalarna, Värmland och Gävleborgs län är mest givmilda.
Men det är förstås inte bara chefer som är ute på julklappsjakt. Det är privatpersoner som står för huvuddelen av konsumtionen och det skapar stress. En färsk undersökning visar att var femte vuxen känner press från andra att köpa många julklappar, vilket inte sällan leder et till att man köper julklappar som man egentligen inte har råd med.
I år räknar personer med barn med att spendera 3 612 kronor var på julklappar, det resulterar i ett genomsnitt på cirka tio julklappar under granen. Samtidigt vet vi sedan tidigare att barn i Sverige har mer än 500 leksaker.
Störst är pressen i storstäderna och där planerar mer än var femte person att belåna sig för att ha råd med sina julklappar. Trots detta instämmer sju av tio i att det vore skönt med mindre konsumtionshets under jul.
Den uppskruvade julklapphandeln för åtminstone en god sak med sig - många arbetstillfällen och då framför allt för unga. En av tre butiker uppger att de tar in extra personal inför årets julhandel, vilket enligt Svensk Handel beräknas skapa cirka 20 000 jobb under december månad.