Hoppa till huvudinnehåll
Digitalisering

Allt uppkopplat om fem år

Den nya smarta arbetsplatsen är bara ett stenkast bort. Liksom det smarta hemmet och allt däremellan. Till och med människor kan bli smarta, framöver, med hjälp av mobil teknik. Åtminstone om man ska tro Ericssons trendrapport som presenteras i dag.
Gabriella Westberg Publicerad
TT
Snart finns allt ett tumklick bort. Allt. Åtminstone om man ska tro Ericsson Consumber Labs trendspaning. TT

Allt är snart uppkopplat och tillgängligt via mobil teknik, spår Ericsson Consumer Lab. Vi kommer att få brandsäkrare och energismartare hem, får renare vatten och ta smartare beslut.

Sedlar och mynt blir snart överflödiga när vi börjar betala med mobilen på bredare front. 80 procent av de tillfrågade tror att plånboken är ett minne blott om fem år. Men omkring hälften vill att digitala betalningar ska kunna göras utan att personuppgifter följer med i dataöverföringen.

Ericssons rapport bygger på 100 000 intervjuer i 40 länder och 15 av världens största städer. Och bilden som framträder är att folk generellt har en påtagligt öppen och intresserad attityd till den snabba digitala utvecklingen. Det är det som förvånar mest, konstaterar Michael Björn, chef för Ericsson Consumer Lab, i en intervju med TT.

Till exempel skulle 40 procent av de tillfrågade vilja använda ”wearables” för att kommunicera direkt via digital tankeöverföring, enligt undersökningen. Två av tre tror att det kommer att bli verklighet redan inom fem år.

Att dra igång en tvätt och se till att maten står klar när man kommer från jobbet är något 64 procent av de tillfrågade räknar med att hemtjänstrobotar ska stå för framöver. Mer än en tredjedel tänker sig också att robotarna ska bryta ensamheten och hålla dem sällskap.

Att få trafikinformation i realtid, kontrollera energiåtgång och vattenkvalitet är tjänster 70 procent räknar med att ha tillgängligt när som helst i handen till 2020.

- Förväntningar har också ökat i och med att det är så enkelt att testa en ny app och gillar man inte den så tar man en annan, säger Michael Björn till TT.

Hälften av alla som använder smarta mobiler är positiva till att hyra ut personliga ägodelar, rum och fritidsutrustning via mobila tjänster, enligt Ericsson Consumer Lab.

Tre av fyra tittar på streamad film, enligt rapporten. Men redan nästa år kommer det att vara fler som tittar på streamad tv än på broadcast-tv.

Men integritet och datasäkerhet i vår snara digitala framtid är också viktig. 56 procent av de tillfrågade vill att mejl, chattar och annan internetkommunikation ska vara krypterad.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Digitalisering

Skrivaren – kontorets bortglömda säkerhetsrisk

Din skrivare kan mycket väl vara en säkerhetsrisk som läcker företagshemligheter till förhärdade cyberskurkar. Trots att många företag tydligen känner till skrivarnas dolda potential, får dessa ostört fortsätta utföra sina illdåd, visar en undersökning.
Johanna Rovira Publicerad 12 juni 2025, kl 06:01
Bild på skrivare
Den ser inte ut som en spion, men den kan mycket väl vara en. Skrivaren på jobbet kan lätt kapas av cyberbrottslingar. Foto: Christine Olsson/TT

Vem kunde ana att den där oansenliga skrivaren i hörnet, i själva verket är en lömsk spion som oförtrutet förser oärliga individer med hemlig information? Tydligen rätt många it-chefer. Närmare bestämt känner nästan 7 av 10 beslutsfattare inom IT-området till skrivarnas potentiella dubbelroll, men många väljer trots detta att stoppa huvudet i sanden. Det hävdar skrivarföretaget Canon som låtit undersöka företag i Sveriges kunskaper om skrivarsäkerhet. 

Eftersom moderna skrivare är uppkopplade utgör de lockande måltavlor för driftiga hackare med ont uppsåt. Skrivare med internminne lagrar dessutom alltifrån känsliga mötesanteckningar och rafflande lönelistor till konfidentiella kontrakt och hyperhemliga affärsstrategier – allt som skrivs ut eller kopieras på en arbetsplats är mumma för en företagsam utpressare.

Skrivare kan vara ett säkerhetshot

Brist på kunskap såväl som tekniska begränsningar och resurser är de största hindren för företagen att ta i tu med skrivarhoten, enligt undersökningen.

Sju procent av de tillfrågade har redan drabbats av ett dataintrång eller ett försök till intrång som de härlett till en lömsk skrivare.  13 procent svarar att de inte har en susning om att just skrivaren är den skyldige till informationsläckaget eller om det finns andra korrupta kontorsapparater att skylla på.