Hoppa till huvudinnehåll
Arbetslöshet

Folk i Sverige gissar minst fel

Invånarna i Sverige har bäst koll på hur saker och ting förhåller sig i hemlandet. Åtminstone jämfört med tretton andra länder i världen. En ny undersökning visar att vi är bäst på att uppskatta andelen invandrare, pensionärer och tonårsgraviditeter även om vi är skyldiga till stora missuppfattningar.
Johanna Rovira Publicerad
Colourbox
Alla gissar fel, men svenskarna gissar åtminstone minst fel, enligt en brittisk undersökning. Colourbox

I Sverige tror vi att arbetslösheten är 24 procent fastän den i själva verket är åtta (eller var det när undersökningen gjordes). Fastän vi överskattar arbetslösheten med 16 procent ligger vi hyfsat till jämfört med till exempel Italien, som gissar att nästan hälften av alla i Italien är arbetslösa – en felskattning med 37 procent.

Det är ett opinionsinstitut i England som rankat uppfattningar i olika frågor i 14 länder och slagit samman resultaten i ett ”ignoransindex”, där invånarna i USA och Italien är mest okunniga om vad som försiggår i de egna länderna. Invånarna i Sverige har sammantaget bäst koll på förhållandena i hemlandet och hamnar därför i botten på indexet.

Störst koll har folk i Sverige på antalet tonårsgraviditeter, som vi dock överskattar med sju procent, lika stor felprocent som när vi får frågan om hur många som invandrat till Sverige.

Sämst koll på invandringen har man i Italien där man tippar fel med 23 procent, följt av USA, Belgien, Frankrike, Ungern, Kanada, Polen, Storbritannien, Spanien, Tyskland, Japan och Sydkorea i den ordningen.  Australien har samma felprocent som Sverige.

Sämst koll har Sveriges befolkning på hur många i landet som betraktar sig själva som kristna. Där underskattar vi den egentliga siffran (67 procent) med 19 procent. Vi överskattar också andelen muslimer när vi gissar på att 17 procent av invånarna i Sverige är muslimer.
 

Så här svarade vi i Sverige, om andel i befolkningen (i procent):

Fråga: SvarRätt svarSkillnadPlacering
Kristna4867-194
Muslimer1751210
Tonårsgraviditeter80,7714
Invandrade2316714
Arbetslösa2481611
Över 65 år33191414
Andel som röstar7285139

 

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetslöshet

Var femte har fått sluta på studieförbunden

Studieförbunden har tvingats till personalnedskärningar efter att de fått minskade statsbidrag. 850 tjänster har försvunnit. 
– Det är dramatiskt och oerhört tungt, säger David Samuelsson generalsekreterare på organisationen Studieförbunden.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2025, kl 06:01
Collage av artisten E-type och bandet Påmperipåssa.
850 anställda har skurits bort på svenska studieförbund 2024. E-Type är en artisterna som kritiserar stängningen av replokaler till följd av sparkraven. Till höger bandet Påmperipåssa. Foto: Etoall/Georg Sandman

Nu syns effekterna av det första årets sparkrav på svenska studieförbund. Intresseorganisationen Studieförbunden har räknat ut att 850 heltidstjänster totalt dragits bort under 2024. Det motsvarar var femte tjänst. De flesta anställda på förbunden är tjänstemän. 

David Samuelsson
David Samuelsson. Foto: Studieförbunden

Det är jätteallvarligt. Vi har en omfattande ideell verksamhet, men det är de anställda som bildar ryggraden i organisationen, säger David Samuelsson. 

Ännu fler kommer troligen få sluta. Studieförbunden ska skära ner budgeten med en tredjedel till år 2026. Regeringen har beslutat att minska statsbidraget med en halv miljard kronor under tre års tid och under 2024 drogs den första halvan i sparpaketet. 

Man kan inte bara osthyvla, utan man säger upp lokaler, människor får sluta och man slår ihop olika delar. Det skapar en ovisshet för medarbetarna. Det är jättetufft, säger David Samuelsson. 

Två studieförbund har lagt ner helt

Under 2024 har studieförbunden också totalt blivit färre. Kulturens bildningsförbund och muslimska Ibn Rushd har lagt ner helt efter kritik och indragna bidrag. Totalt står de två nedlagda små förbunden bara för 91 av de 850 borttagna tjänsterna. 

Att de förlorade sitt statsbidrag berodde på att Folkbildningsrådet bedömde att de inte hade möjlighet att fortsätta och på att de förlorade sina kommunala och regionala bidrag, säger David Samuelsson. 

Minskad budget kom parallellt med ökade krav på kontroll och mer administration i studieförbunden, vilket kräver personal. 

Det tar mycket resurser för en mindre organisation, säger David Samuelsson. 

Ett "stålbad" i norr

Sensus Norrland beskriver det i Sundsvalls tidning som ett stålbad när de fick säga upp personal förra året. 

På Medborgarskolan Mitt har också 30 procent av tjänsterna försvunnit på regionnivå enligt Värmlands Folkblad
Vi har gjort dramatiska förändringar, säger Marcus Andersson, regionchef till tidningen. 

Lämnar mindre orter 

Minskad personalstyrka har också gett avtryck i form av färre studiecirklar och arrangemang. I var fjärde kommun har ett eller flera studieförbund lagt ner sin verksamhet . Till exempel i Hässleholm, Uddevalla och Vingåker. 

Vi har tappat fjorton procent av verksamheten - antalet arrangemang, studiecirklar och kulturprogram minskar. Det slår väldigt olika och mycket tuffare mot landsbygden än de större städerna, säger David Samuelsson.

Stängda replokaler får kritik av E-Type

Replokaler har stängts på ett tjugotal orter enligt Studieförbundens rapport Replokalskris i musiksverige. 

En rad artister, till exempel E-Type, har kritiserat de stängda replokalerna offentligt. 

– Man nedmonterar fundamentet för Sveriges otroliga musikframgångar. Vi kommer se, eller snarare inte se, effekterna av detta i framtiden, säger Martin ”E-type” Erikson i ett pressmeddelande från Studieförbunden. 

Han deltog i Studieförbundets kampanj tillsammans med en rad andra artister som Per Gessle, Ghost, Lars Winnerbäck, Shellback, Karin Dreijer, Jill Johnson och Jonas Åkerlund. 

Indragna tjänster

Siffran 850 heltidsanställda består av enkätdata från samtliga studieförbund i Studieförbunden. De har fått svara på hur många helårsarbetstider som försvunnit. Det framgår inte om minskningen är uppsägningar, visstidsanställningar som löpt ut eller pensionsavgångar som inte har ersatts. 

Två studieförbund har helt lagt ned. Det ena är Kulturens Bildningsverksamhet som hade 41 helårstjänster enligt verksamhetsberättelsen. Det andra är studieförbundet Ibn Rushd. De hade enligt en uppgift från före detta chef 50 anställda. Totalt står de två nedlagda förbunden för 91 av de 850 borttagna tjänsterna. 

Läs rapporten här. 

Svenska studieförbund

Studieförbunden är studieförbundens gemensamma intresseorganisation. Organisationen bildades 1903 under namnet Folkbildningsförbundet. 

Det finns åtta studieförbund i Sverige: ABF, Studieförbundet Bilda, Folkuniversitetet, Medborgarskolan, NBV, Sensus studieförbund, Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan.