Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmiljö

Testa jobbljuset med ny app

Trött i ögonen? Irriterad? Huvudvärk? Det kan vara symptom på att du jobbar i fel ljus. Nu kan du enkelt testa jobbljuset med hjälp av Arbetsmiljöverkets nya app som mäter luxvärdet i olika arbetsmiljöer.
Sandra Lund Publicerad
TT
TT

”Varde ljus”.

Ja, redan i Bibeln konstaterade man att ljus är ett rätt schyst påfund. Men sedan bibliska tider har vår arbetsmiljö förändrats en aning. I dag jobbar många i kontorslandskap, och även om Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger att det ska finnas tillfredställande dagsljus i lokaler som vi vistas i mer än tillfälligt är det inte en verklighet för alla. Dessutom arbetar vi i Sverige, det är ju inte alltid som ens ett fönster ger särskilt mycket dagsljus.

Med Arbetsmiljöverkets senaste app Ljus kan du nu enkelt mäta kvalitén just där du sitter. Du kan välja en arbetsmiljö, alltifrån en mekanisk verkstad till ett djurstall, eller ett kontor. Sedan är det bara att testa, och resultatet är en uppskattning av luxvärdet. Och en bedömning om värdet är okej enligt de rekommendationer som finns. Du kan också mäta kontraster för att upptäcka om du riskerar bländning någonstans.

Att myndigheten fokuserat på ljus och kontraster beror på att de vanligaste felen är just för svag belysning, eller felriktade armaturer som därför bländar.

(Undertecknads arbetsrum får godkänt tidig morgon men inte runt lunchtid.)

Appen Ljus

Finns att ladda ner för IPhone (4, 4S och 5) på Apple Store. Tänk på att du måste lägga ett papper över telefonens kameralins när du mäter. Annars får du fel värden.

Mer om appen: http://www.av.se/teman/ljusappen/hur_fungerar/

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsmiljö

”Kontoret blir mer som ett showroom”

Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, ser kontoret som en allt mindre viktig del av arbetslivet.
Publicerad 5 maj 2025, kl 11:00
Tillbaka till kontoret. Jimmy Rosén, vd, Angry Creative.
Seniora medarbetare kan jobba på distans, men yngre behöver kontor för att fungera optimalt, menar Jimmy Rosén på Angry Creative. Foto: Privat/Colourbox.

Kontoret har sin plats i det moderna arbetslivet, men det är mer en parentes än något ristat i sten. Det menar Jimmy Rosén, vd för Angry Creative, som utvecklar e-handelslösningar för industribolag. Han jämför utvecklingen för kontor med vad som sker inom handel och köpcenter.

– Butikerna fungerar alltmer som showroom medan handeln flyttar online. Köpcenter har färre stora butiker och fler restauranger och krogar. Internet är den stora möjliggöraren där vi får större utbud, och vi möts fysiskt bara för det som inte kan upplevas via en skärm.

Behov av fysiskt kontor minimalt

På Angry Creative arbetar seniora konsulter med lång erfarenhet, vilket gör att behovet av ett fysiskt kontor är minimalt – åtminstone för dem.

– Våra anställda är extremt autonoma och skapar stort värde varje minut de arbetar. De rekryteras sällan lokalt, så vi satsar i stället på en digital kultur med humor och empati.

Men för juniora medarbetare ser det annorlunda ut. Att jobba hemifrån fungerar i teorin, men i praktiken blir det en mardröm, menar Jimmy Rosén.

– Juniorer fastnar lätt på enkla problem och behöver någon nära som kan hjälpa dem vidare. Ska de jobba på distans krävs schemalagda avstämningar varannan timme, då försvinner all produktivitet. Vi har mätdata som visar att de arbetar upp till åtta gånger långsammare om de inte får löpande coachning. På ett kontor är det enklare – och trevligare – att fånga upp om de är på väg åt fel håll.

Kontor viktigt för att samla team

På Angry Creative har man därför valt att standardisera och automatisera mer, vilket har minskat behovet av juniora medarbetare. Men inom digital marknadsföring, där AI driver utvecklingen framåt, fyller kontoret en viktig roll för att samla teamet.

– Där är allt nytt och förändras hela tiden. Det finns ingen som har tio års erfarenhet, så där är juniorernas energi avgörande. De seniora hänger ofta inte med i den snabba utvecklingen, men de kan stötta med struktur och strategiskt tänkande. I den miljön är kontoret lysande, säger Jimmy Rosén.

Enligt honom har kontoret blivit ett showroom – en plats för specifika behov snarare än en självklar mittpunkt i verksamheten.

– Det används främst för de yngre medarbetarna och representation, gärna med närhet till restauranger och after work. I dag går en mindre del av omsättningen till kontor och mer till att skapa digitala arbetsmiljöer med AI, automation och smarta system, säger han.