Hemester är miljömupparnas tämligen nya ord för att semestra på hemmaplan (av engelskans staycation). Idén är att det är bättre för miljön att titta på hembygdens egna sevärdheter, äta på restauranger i närområdet och köpa souvenirer av den lokala konstnärskolonin.
Hemester låter trist.
Ändå har jag precis kommit tillbaka från en tvådagars paddlingstur i hemmavatten. Vi gick ner till Mälaren, hyrde ett par kajaker, paddlade tre mil till en kursgård där vi bastade, kallbadade, åt trerätters, sov gott för att nästa morgon paddla hem igen. Men den kajaktur miljömupparna benämner hemester kallar jag vanligt liv. Att ta tillvara den närliggande naturen och utforska ens egna omgivningar är för mig vardag.
På min semester vill jag bortom vardagen. Då vill jag lära känna en annan del av vår värld än min egen bakgård.
Om två personer flyger från Göteborg till New York orsakar de lika stor påverkan på miljön som om hela Göteborg tar tåget till Stockholm. Att åka ett svenskt tåg som drivs av grön el är miljömässigt oslagbart. Den som vill semestra grönt i Sverige kan därför med fördel gå in på Naturens bästas hemsida vars utbud av hållbara resor är stort.
Det går även att åka tåg utomlands även om vi som tillhör tågluffargenerationen muttrar om att allt blivit sämre sedan vi var unga. Vilket det har. Likväl steg jag en kväll på chartertåget i Malmö, åt frukost i Berlin, lunch i München och steg utvilad och på gott humör ett dygn senare av vid Gardasjön där en bit pizza, ett glas rött och en utomhusopera väntade. Nu ska det sägas att tågen ute i Europa inte sällan går på el från kol- och oljekraftverk, varför miljövinsten är mindre än i Sverige. Men det är fortfarande långt bättre än att flyga.
Vill man inte tillbringa ett dygn på ett gammalt skramligt tåg utan flyga till sin semesterort kan man tänka på att det är en miljövinst att välja exempelvis Medelhavet framför Asien som ligger i runda slängar tusen mil längre bort. Är man enbart ute efter sol och bad är det sommartid i princip lika varmt på Kefalonia som på Koh Thao. Dessutom är ett genomsnittligt hotellrum i Grekland numera billigare än i Thailand. För att inte tala om flyget dit - jo, jag vet, ölen och maten är dyrare, men ändå.
Vill man likväl fly den svenska vintern eftersom den är omänskligt kall och vansinnesframkallande mörk har jag full förståelse för att man tar en tripp mycket långt bort. Jag gör det själv, även om jag i år övervintrade på Sicilien, vilket var över förväntan (apelsinerna var mogna och jag gillar inte att bada). Men då kompenserar jag för min långa flygresa genom att finansiera en del av en solugn i Indien, ett vindkraftverk i Mongoliet eller en trädplantering i Afrika. Att kompensera kostar några hundralappar, men det är det värt för att kunna resa lång bort utan att påverka klimatet mer än den som väljer att hemestra.