Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Så vet du om det spökar på jobbet

Händer det oförklarliga saker på din arbetsplats? Blir inkompetenta medarbetare plötsligt befordrade? Försvinner folk spårlöst utan avtackning? Blir ni skickade på synbart meningslösa obligatoriska kurser? Förklaringen kan vara enkel - din arbetsplats är hemsökt. Gör vårt test och ta reda på om det behövs en exorcist eller inte.
Johanna Rovira Publicerad 31 oktober 2013, kl 10:58

1. Har du någon gång observerat följande hos dina kollegor?

a) Kollegan kommer sent, har mörka ringar under ögonen och jobbar helst kvällstid?

b) Kollegan reagerar negativt på dina vitlöksdoftande grytor?

c) Kollegan skyggar tillbaka när någon råkar skära sig på ett papper?

d) Kollegan har en likkista på rummet och förvandlar sig stundom till en fladdermus?

Svar: Stämmer bara de tre översta symptomen bör ni avvakta innan ni kör en påle genom hjärtat på kollegan. Det kan lika gärna vara en kräsmagad anemisk hematofobiker som en tvättäkta vampyr. Men för att vara på säkra sidan kan du sätta upp ett krucifix ovanför skrivbordet och akta dig för att bjuda in kollegan i ditt bås.

2. Har du någon gång varit med om att ledningen har gjort något av följande:

a) Den ena omorganisationen avbryter ideligen den andra och det blir aldrig någon egentlig arbetsro?

b) Hela personalstyrkan blir skickad på en kurs som påminner mer om hjärntvätt än om riktig utbildning.?

c) Arbetskamrater tycks gå upp i rök samtidigt som det hela tiden dyker upp nya medarbetare som är misstänkt lika vestaliska jungfrur?

d) Dokumentskåpen på rum 666 på våning 13 är fulla av likdelar?

Svar: Om inte likdelarna kan förklaras på något logiskt sätt, så kan företaget mycket väl vara en fasad för en kultdyrkande kartell med syfte att ta världsherraväldet eller framkalla en apokalyps. Om du enbart svarar ja på a, b och c rör det sig med största sannolikhet bara om en organisation med hybris.

3. Har du någon gång noterat följande symptom på din chef:

a) Det börjar ryka ur näsborrarna när hen blir ifrågasatt?

b) Ögonen blir svarta/gula/ röda när ord som demokrati, mbl och rättigheter kommer på tal?

c) Det forsar ut otryckbara otidigheter ur hens mun när hen blir stressad?

d) Hens huvud spinner runt, runt när man läser högt ur bibeln?

Svar: Om samtliga symptom, eller bara d, stämmer in på din chef är hen med största sannolikhet besatt av en ond demon. Denne fördrivs lämpligast med salt, vigvatten eller besvärjelser på latin.

Stämmer bara de tre första symptomen in på hen bör ni kanske ligga lågt med vigvattnet - det kan faktiskt röra sig om en helt vanlig inkompetent chef.

4. Har du bevittnat följande fenomen i din arbetsmiljö:

a) Sunkiga kaffekopper dyker upp överallt som ur tomma luften?

b) Din dator får ofta spel och skickar ut kryptiska meddelande med din underskrift till folk i din omgivning?

c) När du öppnar toalettdörren händer det stundom att du kliver in i ett parallellt bisarrt universum där folk faktiskt lyssnar på vad du har att säga?

d) Faxmaskinen svävar ibland omkring helt oplanerat och kaffemaskinen ger då och då ifrån sig blod i stället för det vanliga blasket?

Svar: Det kan finnas logiska förklaringar på a, b och d, men börjar folk plötsligt lyssna på dig kan du utgå ifrån att du har hamnat i ett parallellt universum. Grattis! Stanna där.

5. Har du någon gång upplevt följande i personalmatsalen:

a) Lunchen som serveras ser mer ut som stuvad hjärna än om något annat?

b) Lunchen som serveras smakar mer som stuvad hjärna än något annat?

c) Vissa av medarbetarna uppträder som om deras hjärna avlägsnas på något sätt?

d) Vissa av medarbetarna är mer benägna att gnaga på varandra än att beställa dagens lunch?

Svar: Svarar du ja på alla fyra kan det faktiskt vara så att din arbetsplats drabbats av en zombieattack, men det kan även röra sig om att underentreprenören med det lägsta budet vann upphandlingen eller är kompis med inköpschefen. Likväl kan det behövas ny en uppförandekod på din arbetsplats.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.