Hoppa till huvudinnehåll
Ledare

Skakande verklighet

Varje vecka tar minst två människor livet av sig till följd av mobbning och trakasserier på arbetsplatsen – och det är ändå bara en försiktig uppskattning.
Naljen Ståhlström Publicerad

I det här numret av Kollega drar vi igång en kampanj som vi hoppas ska bidra till att uppmärksamma och lyfta denna komplexa och svåra fråga. Det är omöjligt att förhålla sig oberörd inför det faktum att det runt om på våra arbetsplatser finns medarbetare/kollegor som känner sig så grymt behandlade att de faller in i djupa depressioner och som en sista desperat handling väljer att avsluta sina liv.

Läs mer: Två i veckan dör av mobbning

Nu lanserar vi hashtaggen #tvåiveckan. Hjälp till att sprida den och tyck till! Mejla eller ring våra reportrar Linnea Andersson och David Österberg.

Vi vill fånga upp era reaktioner, få era berättelser och höra vad ni tycker måste göras.

Ska mobbare dömas till böter eller rent av fängelse? Gör facket tillräckligt? Bör effekterna av lång tids trakassering klassas som arbetsskada av Försäkringskassan?

Läs vårt stora inledande reportage här eller med start på sidan 23 i Nr 5 av Kollega.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Ledare

Därför ska du bry dig om fängslade journalister

Att en svensk journalist fängslas i Turkiet är väl inget som gemene man behöver bry sig om? Jo, i allra högsta grad – det påverkar allas våra demokratiska rättigheter.
Helena Ingvarsdotter Publicerad 12 maj 2025, kl 06:00
Helena Ingvarsdotter
Helena Ingvarsdotter, chefredaktör Kollega och Chef & Karriär. Foto: Klas Sjöberg

Ingen rök utan eld, brukar man ju säga. Men när det gäller journalisten Joakim Medin som sedan en tid tillbaka sitter i ett turkiskt högsäkerhetsfängelse så är det faktiskt just så – det ryker helt utan eld. För det enda han har gjort är att ägna sig åt journalistiskt arbete, och det han har skrivit är publicerat inom Sverige. Han har inte brutit mot några lagar som gäller här.

Men nu står han anklagad för brott som kan ge många års fängelse i Turkiet. Det sägs att han varit aktivist och tagit politisk ställning, men det han anklagas för handlar till exempel om att han intervjuat personer från organisationer som fått terrorstämpel. En journalist måste kunna intervjua även sådana människor, det betyder inte att reportern instämmer i intervjupersonens åsikter.

Som Joakim Medin själv skrev på en lapp inifrån fängelset: Journalistik är inte ett brott, inte i något land.

Stanna upp en stund och fundera över alternativet – att det fria ordet inte fanns.

Varför ska du som läser den här spalten bry dig om det här? Är inte det en fråga enbart av intresse för medierna? Nej, för ett angrepp på journalistik är ett angrepp på demokratin. Det är journalister och fackligt aktiva som tystas först i odemokratiska samhällen. Men det stannar inte där, det påverkar yttrandefriheten för alla. Det leder till förtryck av människor som tycker annorlunda än de som styr, vilket i sin tur leder till självcensur.

Vissa skulle invända att det är journalisterna själva som ägnar sig åt censur, eftersom media inte alltid rapporterar om allt. Men där måste man komma ihåg att journalister bara kan berätta sådant som är bekräftat sant, det går inte att skriva när något endast är rykten. Så även om du irriterar dig på medierna ibland, stanna upp en stund och fundera över alternativet – att det fria ordet inte fanns. Ett samhälle av rädsla och tystnad.